Teknik

”De flesta smartphones är rätt gubbiga i designen”

TEKNIK

Peter Pettersson chattade om formgivning, miljömobiler och – iPhone

Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson.
Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson.

Moderator säger: Peter, är du på plats? Vi väntar en minut till och så börjar vi chattet.
Peter Pettersson säger: Jag är på plats
Moderator säger: Ok, fortfarande knas i chattsystemet. Frågorna går ut dubbelt men det räcker med ett svar.
Peter Pettersson säger: OK
Karin säger: Hej. Jag är på väg att ge min 11-åriga dotter hennes första mobil. Men hur ska jag tänka - kontant eller abonnemang. Och vilket.
Peter Pettersson säger: Jag skulle välja kontantkort och en enklare mobil. Med kontantkort har man som förälder bättre kontroll på hur mycket pengar som går till mobilen. Det faktum att man måste gå till föräldrarna och be om påfyllning har också en viss tillbakahållande effekt...
Tiina säger: Hej. Min Nokia E71 är toppen men nu såg jag att det kommer en ny. Vad vet du om den?
Peter Pettersson säger: Ja Nokia lanserade två nya E-modeller på en presskonferens i måndags morse i Barcelona. De har framför allt fått mycket bättre batteritider. I standby-läge klarar de nästa en månad med fulladdat batteri.
Lars-Erik säger: Vad tycker du var det bästa på mässan i Barcelona?
Peter Pettersson säger: Fräschast kändes Samsungs ekologiska mobil som är gjord av återvunnen plast och utan skadliga ämnen. Men även Htc:s Magic som är den andra Googlemobilen i ordningen och Sony Ericssons Idou är intressanta. Med Idou är dock fortfarande mycket oklart. Den kommer först andra halvåret och jag fick inte känna på den särskilt mycket eftersom de bara hade tidiga provexemplar med sig till Barcelona.
Jörgen säger: Hej hej. Har ni skrivit nåt om Facebook-mobilen. Den verkar skön.
Peter Pettersson säger: Ja vi har haft grejor om den på Prylsidorna på Aftonbladet.se. Men det är runt ett dussin nya modeller som kommer under våren som har olika varianter på direktkopplingar till Facebook. Och dessutom till andra sociala nätverk. I Usa är Twitter kanske på väg att ta över Facebooks roll på sikt. Så det kan vara bra med en mobil som har bredare möjligheter.
DIN_FRU säger: Är det värt att köpa en iPhone idagsläget eller ska man kanske vänta och se vad som är "runt hörnet"?
Peter Pettersson säger: Behöver du en mobil i dag så ja. Annars skulle jag vänta lite. Dels meddelade Telenor i dag att de också får sälja Iphone - det kan pressa priserna. Dels kommer Apple med en ny version av Iphone på hitsidan midsommar om inget oförutsett inträffar-
Izzy säger: Hej. Finns det undervattenshus till mobiler? Vill ta bilder med min mobil när jag dyker på semester.
Peter Pettersson säger: Något undervattenshus som funkar bra med mobilkamera har jag inte sett. Det finns olika vattentäta skydd till mobiler. Och det finns några som är mera formgjutna. Men jag skulle nog satsa på en liten vattentät kamera som funkar för snorkling och dykning på inte alltför stora djup som t ex Olympus har.
Är en iphone svårt att förstå sig på? säger: Hej! jag undrar bara om en iphone är svår att förstå sig på?
Peter Pettersson säger: Nej det tycker jag inte. En styrka hos Iphone är att den till stor del är självförklarande. För normalanvändning, ringa, sms:a, surfa behöver man i princip inte kolla i manualen. Vet man hur man lägger in ett mejlkonto i en dator kan man göra det lika enkelt i Iphone.
Kalle Fornikation säger: Vilken browser är bäst i mobilen?
Peter Pettersson säger: Jag tycker att norska Operas nya är bäst av de webbläsare som man kan använda på telefoner som tillåter nedladdning av sådana.
säger: Finns det någon vettig utmanare till denna överskattade Iphone?
Peter Pettersson säger: Ja det finns flera utmanare som tekniskt sett har bättre specifikationer än Iphone. Men sammantaget Iphone+Itunes musikbutik+Appstores programbutik finns det ingen som kan matcha det i dag. Men både Microsoft, Nokia och Sony Ericsson lanserade nya butikslösningar i Barcelona. Så framåt sommaren/hösten kanske läget är annorlunda.
Jessica säger: Hej. Finns det nån mobil som inte är så gubbig?
Peter Pettersson säger: Alltså nu är ju jag man så det kanske är svårt att svara på. Men jag håller med dig. De flesta smartphones är rätt gubbiga i designen. Men enklare mobiler finns det ju i olika färger och mindre, mer designade saker som t ex Nokia har gjort. Även nya Htc Magic som kommer framåt maj som görs i vitt kan nog funka för det ändamålet.
Kristoffer säger: Hej Peter. Sedan en tid har mobiloperatörerna i Europa samma minuttaxa på prat enligt nåt EU-beslut. Men hur blir det med datataxan nu närmobilerna blir mer som datorer som surfar?
Peter Pettersson säger: Det är på gång en sådan reglering och flera operatörer, t ex Telia har infört en maxtaxa på 40 kronor per megabyte i de flesta europeiska länder. Men även det är på tok för dyrt. Kollar man på några Youtubeklipp så blir det snabbt 15-20 megabyte, det vill säga upp emot 800 spänn och de priserna måste ner för att inte bromsa utvecklingen.
sjöbb säger: Hej hej. Jo jag undrade ifall det kommer någon ny Sony Eriksson Walkman? Isåfalls vilken?
Peter Pettersson säger: Ja på mässan i Barcelona visade Sony Ericsson upp nya W995. En mycket vass Walkman med musikspelare med teknik för ljudförbättring och en kamera på hela 8.1 megapixel. Den ska enligt planerna finns ute i butikerna under andra kvartalet i år.
jakob säger: Hej Peter. Vad tror du beskedet om Telenors försäljning av iPhone betyder för priset på iPhone?
Peter Pettersson säger: I bästa fall blir det lite priskring. Men jag tror inte man ska hoppas på jättelåga priser. Det finns redan länder i Europa där Apple har mer än ett bolag som säljer mobilen och där skiljer inte priserna så dramatiskt. Men något lägre borde de kunna bli som ett resultat av att det finns konkurrens.
Moderator säger: Mycket iPhone nu, Peter. Vi tar några sådan frågor till innan vi avslutar.
Ebbe säger: Bra ämnen i din blogg. När kommr nästa iPhone? Jag vill kunna filma och skicka mms. SAknar det i min iphone.
Peter Pettersson säger: Det talades om slutet april/maj för en tid sedan. Och det kan fortfarande vara aktuellt. Men några av dem jag brukar tala med som har insyn i Apple menar också att det lite beror på hur Steve Jobs hälsa utvecklas. Blir har tillräckligt frisk kan lanseringen av nästa modell skjutas till Apples World Wide Developers Conference i början av juni. Sedan kan det ta ytterligare några månader innan den finns till försäljning i Sverige.
mjoho säger: Om man jailbreakar sin apple iphone med abonnemang innebär det att man inte har någon garanti på den? Samt går det och "återställa" en jailbreak?
Peter Pettersson säger: Formellt så bryter man mot användaravtalet om man jailbreakar. Så Apple kan hävda det och vägra garantiåtgärder. Sedan beror det på vilken teknik man använder. Om man väljer turbo-sim gör man inga förändringar i mobilen utan den luras att tro att det sitter ett At&t-sim i den. Tar man bort det så lämnar det inte synliga spår att man jailbreakat. Men mjukvarulösningarna gör det vad jag vet.
m säger: hej tror du att i framtiden att dte kommer gå att blockera dolda nummer eller göra så man kan spåra dom / M
Peter Pettersson säger: Det är en fråga där mobiloperatörerna måste bestämma sig för hur de vill ha det. Dolda nummer är ett otyg tycker jag själv. Men samtidigt finns det verksamheter som kan behöva den möjligheten. För att stänga ute dolda nummer krävs att mobiltelfonerna görs om och några sådana signaler har jag inte fått.
Moderator säger: Vi tar två till innan vi avslutar.
sm säger: finns det inga program man kan installer till Iphone så att den kan göra allt det du efterlyser?
Peter Pettersson säger: Inte vad jag vet. Utveckling av program till Iphone styrs av ett avtal där Apple dikterar villkoren. Vissa saker får man bara inte göra. T ex använda mikrofonen till annat när den används för samtal, göra det möjligt att använda mobilen som modem. Hur det är just med blockering av nummer vet jag inte. Det finns ett program i Appstore som fejkar varifrån man ringer. Men det är ju en annan sak.
Chainsaw säger: Apple hit och apple dit - din blogg är full av äpplen. Ratar du andra tillverkare?
Peter Pettersson säger: Nä inte alls. Det är nog mera det att t ex Microsoft inte fått ur sig så mycket som gör att man hoppar jämfota på senare tid. Windows 7 för datorer och nya Windows Mobile 6.5 är några grejor som verkar lovande.
Moderator säger: Ok, det var sista frågan. Peter, tack för svaren och tack alla läsare för frågorna. Chattsammandrag kommer på www.aftonbladet.se/pryl inom kort.
Peter Pettersson säger: Hej då

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik