Apple

Vem som helst kan logga in på din Macbook

Av: 

Clara Öhrn

TEKNIK

Nu gäller det att hålla hårt i datorn.
Genom en bugg i Apples senaste operativssystem kan nämligen vem som helst logga in utan lösenord.
Nu jobbar Apple för fullt för att lösa problemet.

Stort säkerhetsproblem i Apples operativsystem.

ANNONS EXTERN LÄNK

Städa upp ekonomin inför julen - Samla dina dyra lån och krediter till ett enda privatlån via Lendo.

Lendo

Det gäller att se upp om du har hemligheter på datorn. Nu kan nämligen vem som helst logga in på din Macbook genom en bugg i operativsystemet High Sierra, version 10.13.1.

”Jättestort säkerhetsproblem”

Utvecklaren Lemi Ergin, som hittade missen under tisdagen, upptäckte att man genom att gå in som gästanvändare, skriva in ordet ”root” som användarnamn, lämna lösenordsraden fri och sedan trycka på enter flera gånger får full tillgång till hela datorn.

Ergin berättade om problemet på Twitter där han skriver till Apple att han hittat ett ”jättestort” säkerhetsproblem med MacOs High Sierra. Apple skrev till utvecklaren och bad honom att kontakta dem så att de kunde titta på problemet tillsammans.

Håll koll på datorn

Flera tidningar, bland annat Forbes, har testat om det funkar och har häpnat över resultatet. Genom att logga in på det här sättet kan man även ändra lösenord på andra konton som finns på datorn.

Apple meddelar att de jobbar på en mjukvaruuppdatering för att lösa på problemet. Techcrunch skriver i en artikel att datorföretaget förmodligen kommer att fixa buggen inom några timmar, men råder att tills dess ha din dator under uppsikt.

Så vet du om du är drabbad

Du kan testa om det fungerar på din dator genom att gå in på Systeminställningar och vidare till ”användare och grupper” klicka sedan på låset för att göra ändringar. Skriv sedan in ”root” i användarfältet och tryck sedan på enter flera gånger.

”Resultatet är ofattbart” skriver Lemi Ergin på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Apples Face ID hackat av säkerhetsfirma

ÄMNEN I ARTIKELN

Apple

Teknik

Macbook