Nytt knep ska locka över Apples kunder

Amazon ryktas släppa gratis mobiltelefon: Ett hot

Här är nyheten som skrämmer Apple.

Internetjätten Amazon har planer på att släppa en egen telefon - som blir gratis.

- Det är ett hot mot både telefontillverkare och operatörer, säger Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson.

Peter Pettersson.
Peter Pettersson.

Amerikanska Amazon är mest känd som internetvärldens största bokförsäljare som sedan breddat sitt sortiment.

I USA har deras läsplatta Kindle nått framgång och nu verkar nästa stora projekt vara i rullning.

Företaget ska ha plan­er på att börja distribuera en egen smartphone, enligt den ansedda bloggaren Jessica Lessin, tid­igare journalist på Wall Street Journal.

Få wow-känslor

Nyheten spreds snabbt bland teknikintresserade och är inte osannolik, enligt Aftonbladets pryl­expert Peter Pettersson.

- Vi går mot tid­er där det blir allt svårare för tillverkare av premium­telefoner att skapa något riktigt ”wow”. Det finns en sorts mättnad i mark­nad­en, säger han och fortsätter:

- Men för att det ska lyckas måste hårdvaran vara tillräckligt intressant. Den får inte vara för sopig. Men den behöver inte nå upp till premium­stand­arden, för det är inte den målgruppen som de söker.

Helt obunden skulle man inte bli med Amazons telefon. Det hetaste spåret är att den skulle erbjudas samtidigt som man tecknar något form av avtal med företaget, som Amazon Prime där man mot en årskostnad bland annat kan streama tv och film och låna e-böcker.

Något som skulle vara en mardröm för tillverkare som Apple.

- Ja, det skulle det vara. Rimligt så skulle marknaden i övrigt ställa sig avig till det. Kärnan i till exempel Apples idé är ju att allt ska gå genom före­tagets ekosystem. Du ska inte bara ha deras hårdvara utan använda Icloud, Itunes och handla i deras app-store, säger Peter Pettersson.

Tar 30 procent

Med en egen telefon och operativsystem skulle Amazon kunna und­vika den avgift på 30 procent av intäkterna som Apple kräver för köp som sker genom appar via deras produkter.

- Det är tydligt att den stora gruppen konsumenter kan nöja sig med något sämre till ett lägre pris. Det exemplifieras av att den telefon som sålts bäst i sommar är Iphone 4. Den är tre år gammal.

Publisert: