Så skyddar du din profil på Facebook

TEKNIK

– hindra chefen från att se dina partybilder

Den populära communityn Facebook får fler och fler medlemmar. Här finns alla brukar man säga.

Men till skillnad från de flesta andra online-communityn gömmer folk sig inte bakom ett smeknamn utan framträder med sitt riktiga namn.

Därför är det extra viktigt att skydda sig – och så här gör du.

Foto: Med 1000 nya medlemmar om dagen i Sverige är internetsidan Facebook det digitala torg, där alla vill vara med. Men det gäller att skydda sig så gott det går.

Internetcommunityn Facebook är en mötesplats för dig och dina vänner. Här delar du med dig dina privata bilder och gästbokinlägg till dina nära och kära. Då är det extra viktigt att skydda den information du lägger ut om dig själv – att dina privata bilder eller konversationen mellan dig och dina vänner inte når ut till de obehöriga.

För att du ska vara säker på att bara dina vänner ser din profil måste du själv ställa in dina säkerhetsinställningar.

Bilder, kommentarer, gästbokinlägg, ja nästan allt du lägger upp på Facebook kan vara synligt utåt.

Ska bli sökbart på Google

Personer du lagt till som dina vänner kan se din profil men om du gått med i ett nätverk, som till exempel Sweden, kan alla som är med i samma nätverk se din profil.

Det kanske inte är alltid populärt, om man använder Facebook som en mötesplats för sina vänner och inte är medveten om att alla kan se allt man gör på sajten.

Facebooks grundare, Philip Fung, har offentliggjort att information om Facebooks användare ska bli sökbart på sökmotorer som Google, Yahoo och MSN.

Facebookanvändarna ska dock ha alla möjligheter att själva begränsa hur mycket information – eller ingen alls – som kan vara sökbar.

Nyckelordet är "privacy" länken

Inställningarna du själv gör styr vem som får se vad. Här kontrollerar du vilka som kan se din profil, kontaktinformationen, olika grupper du är med i, den populära gästboken kallad "the wall", foton och en rad andra applikationer.

Värt att tänka på är att varje gång man skapar ett nytt fotoalbum och lägger till nya bilder, även där ställa in inställningarna "only my friends." Vill du inte att din arbetsgivare ska se dina nya partybilder – se till att ändra dessa inställningar.

Klicka lagom

Tänk också på att om du skriver meddelande till någon som inte är på din lista eller klickar på länken "poke” så kan de som du skrivit till se din profil i en månad. Var försiktigt vem du kontaktar om inte du vill att din information ska komma ut till obehöriga.