Ännu lägre priser på platt tv under 2007

TEKNIK

7995 kronor för 32-tummare:

Prisbilden på platta tv-apparater i Sverige kommer att fortsätta sjunka. Under 2007 räknar exempelvis LG med att medelpriset för en 32 tums lcd-tv med inbyggd digital-tv box ska kosta under 8000 kronor.

Under våren 2006 stod priserna på platt-tv i stort sett stilla. Prisbilden var den samma på hos de flesta tillverkare. En 32-tummare som var HD-ready kostade då cirka 12-15 000 kronor. Det var normalt. Tillverkare och återförsäljare hoppades på att fotbolls-VM skulle locka till köp och det gjorde det också. Men inte i samma utsträckning som tillgången på platta tv-apparater var.

Men efter sommaren 2006 hände det något med prisbilden, och det rejält. Helt plötsligt hade alla tillverkare en 32 tums lcd-tv för 9995 kronor. Reapriser låg dessutom lite lägre än så. Det här gjorde att försäljningen ännu en gång tog fart och nu tog flera chansen att byta ut sin gamla bildrörs-tv mot en platt tv.

Billigare i mars

Under mellandagsrean fick vi så se ytterligare tecken på prissänkningar. Nu var de hetaste priserbjudanden som fanns en 32-tummare för under 8000 kronor. I vissa fall ännu lägre. Och den trenden kommer att fortsätta även under det här året.

- Ja, vi ser redan nu att priset för en 32-tums lcd från LG kommer att ligga på 7995 kronor i butik berättar Joakim Örnstig på LG i Sverige. I mars och april kommer den här prissänkningen att slå igenom, avlöjar han.

Box i tv även hos LG

Under våren kommer de nya modellerna och nu har både LG och Samsung stoppat in digital-tv mottagare i alla sina modeller. Det här betyder att en 32 tums lcd som är HD-ready och har allt vad du kan behöva kommer att kosta under 8000 kronor.

Men om det just nu efterfrågas mest av 32-tummaren så kommer det under 2007 att vara ännu större skärmar som kunderna vill ha. Joakim tror att för LG:s del så ligger den stora tillväxten under året på 37 tums lcd.

- Den här storleken kommer att med inbyggd digitalbox att kosta under 10 000 kronor.

Niclas Lidström , Prylportalen.se