Europa tappar mot USA på it-marknaden

TEKNIK

Svag ökning för mobilsektorn trots att bolagen backar

Den europeiska it-marknaden tapar mark mot konkurrenten USA. Enligt en marknadsundersökning gjord av Forrester kommer den europeiska it-marknaden under 2003 att omsätta omkring 73 miljarder kronor jämfört med USA:s marknad på beräknade 94 miljarder kronor.

Tyskland spås vara den starkaste ekonomiska faktorn under de kommande två åren. Men den brittiska marknaden kommer förmodligen att bli den viktigaste för it-branschen vid årets slut, enligt Forrester skriver NewsFox.

Som helhet spås en nedgång på 2,4 procent i programvaruomsättning. Hårdvarubolagen kommer att stagnera. Däremot väntas en ökning på 1,2 procent för it-servicesektorn. För telekom ser det något ljusare ut, den beräknas öka med 2,2 procent.

Stora mjukvaruföretag som SAP, Oracle, och IBM kan räkna med en ökning på 5–10 procent samtidigt som små- och medelstora bolag i Tyskland och Storbritannien kan räkna med en nedgång.

– Dessa stora bolag har fortfarande en budget som tillåter konsultuppdrag och it-tjänster som utlokaliseras, säger Charles Homs, analytiker hos Forrester.

Detta är en av orsaker till att han ser en tillväxt i Storbritannien på 1,6 procent för it-service när flera mindre länder ser sin marknad vika med en halv procent.

Mobilmarknaden ser fortfarande ljus ut för flera bolag trots stora skulder och låg omsättning för flera företag. Antalet mobilanvändare i Europa väntas öka med 6 procent till årets slut

Dino Stén

ARTIKELN HANDLAR OM