Datorer

Liten effekt av fruktade Code Red-masken

TEKNIK

Dataviruset Code Red Worm väntas attackera servrar i USA under onsdagen.

Viruset bygger på att företag slarvat med datasäkerheten.

Men än är det inte för sent att skydda sig.

Klockan 02.00 natten mot onsdagen passerades den tidsgräns då Code Red-masken förväntades börja sprida sig.

Men hittills har masken inte ställt till med någon större skada.

- En del servrar som hade fel datum började sprida det redan igår. Det har tydligen varit en del smittor borta i Asien; Hong-Kong och Japan, säger Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare på datasäkerhetsförertaget Symantec.

Den stora spridningen av Code Red-masken väntas först när den börjar spridas i USA under onsdagen, säger han.

När masken slog till senast, den 19 juli i år, hundratusentals servar till en kostnad på sammanlagt 12,6 miljarder kronor.

Saktar ner trafiken

Om Code Red-masken sprids på allvar den här gången kommer det främst att märkas genom att trafiken på nätet blir rejält mycket långsammare än normalt.

- Den här masken genererar fruktansvärt mycket trafik. Servrarna kommer att bli upptagna med att skicka meddelanden till varandra, och så kommer de att försöka attackera Vita husets server, säger han.

Men eftersom presidentens datasäkerhetsexperter helt enkelt bytt IP-nummer på Vita husets servrar kommer attacken att missa.

- Man duckar undan för smällen.

I Sverige kan enstaka företag och organisationer att drabbas av maskattacken; de som har operativsystemet Windows NT eller Windows 2000 i kombination med Microsofts Internet Information server utan att ha satt in den säkerhetsplugg som Code Red-masken bygger på.

”De som drabbas har slarvat”

- Code red-masken bygger ju på att företag och myndigheter har slarvat. De 395 000 organisationer som sägs ha blivit drabbade är ju såna företag och myndigheter som har slarvat med säkerheten och inte uppdaterat systemet med den säkerhetspluggar som Microsoft har ställt till förfogande.

Men det är inte för sent att skydda sig. De säkerhetspluggar som behövs finns att ladda ner från Microsofts sajt för uppgradering av programvaran. Leverantörer av antivirusprogram har uppgradering som skyddar mot masken. Och om man ändå skulle drabbas så kan man från flera säkerhetsleverantörers sajter ladda ner automatiska verktyg för att ta bort masken ur minnet.

Tidigare artiklar:

Fredrik Rundkvist

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Datorer

ÄMNEN I ARTIKELN

Datorer