Fem DV-kameror i stortest

TEKNIK

Från billig och bärbar till tv-studiokvalité

Foto: Testet är ett samarbete mellan Aftonbladet.se och tidningen Radar.

Trots att det gått många år sedan den digitala tekniken (DV) revolutionerade videofilmandet, så är det än i dag inte alla som äger en sådan kamera. Åren har förlöpt men många av oss har kvar sin gamla Hi-8-kamera och har någonstans på vägen kanske också tappat lusten att filma.

Sony har visserligen förlängt bäst-före-datumet på Hi-8 ett bra tag till genom Digital 8. Formatet använder sig av samma band och kan även föra över video från analoga inspelningar. Men det är bara att inse att en vacker dag kommer du att tvingas till ett nytt inköp, till en ny standard.

En sak som kan spä på rädslan till ett nytt inköp är just att en ny standard alltid verkar dyka upp när du precis har köpt din nya kamera. Denna rädsla är helt klart befogad, men så här på rak arm kan vi lugnt konstatera att DV-formatet kommer att hänga kvar i många år till. Det kanske även kommer att få mer spridning tack vare införandet av HDV – som är anpassat efter den nya högupplösta HDTV-standarden. Det har även dykt upp kameror som kan spela in på dvd på senare tid. Men dessa kan inte ses som ett riktigt hot mot DV, framför allt inte då inspelningstiden på de specialskivor som krävs är så begränsad. Banden sitter i, kamerorna är riggade och fingret är på inspelningsknappen. Nu är rätt tid att köpa videokamera och vi vet vilken.

Till testet:

Karen Manokian , tidningen Radar