Skivindustrin hotar slå till mot musikpirater

TEKNIK

Får nu samla in personuppgifter om fildelare

Svenskarna struntar i den nya lagen mot fildelning.

1,1 miljoner fortsätter att ladda hem film och musik.

Nu hotar skivindustrin med hårdhandskarna.

1 juli skärptes lagstiftningen om fildelning. Det är numera olagligt att ladda ner och ladda upp film och musik utan tillstånd från rättighetshavarna.

Men trots detta har fildelningen fortsatt med i stort sett oförminskad styrka. Under det tredje kvartalet fildelade drygt 1,1 miljoner svenskar enligt Medievisions mätning.

Hotar slå till mot privatpersoner

För den svenska skivindustrin har fildelningen inneburit ett hårt slag. Enligt branschorganisationen IFPI har försäljningen minskat med 42 procent – eller 700 miljoner kronor – sedan juli 2000.

Därför har IFPI bestämt sig för att ta i med hårdhandskarna mot fildelarna. Man går nu ut med en sista varning.

– Vi hoppas naturligtvis att det ska ge resultat. Om inte kommer vi inom kort att vidta rättsliga åtgärder mot privatpersoner, säger ordföranden Ludvig Werner.

För en tid sedan fick IFPI tillstånd från Datainspektionen för att samla in personuppgifter om fildelare.

Enligt ansökan räknar man med att det ska leda till ett hundratal polisanmälningar per år.

Hårt reglerat

Men tillståndet innebär inte att det är fritt fram att kartlägga nätpiraterna. IFPI får bara registrera ip-adresser hos dem som laddar upp, det vill säga tillgängliggör, material.

Dessutom måste man enligt personuppgiftslagen i den mån det är möjligt informera dem det gäller om att uppgifter samlas in, för vilket ändamål det görs och hur länge informationen kommer att lagras.

De som vill kan även vända sig till IFPI och kräva att få veta om deras ip-nummer har registrerats.

– Alla har rätt att ta del av det material som har samlats in om dem, säger Rolf Samuelsson som är jurist vid Datainspektionen.

Dom i morgon

I morgon tisdag väntas den principiellt viktiga domen mot den 28-årige västeråsbo som spred filmen ”Hip hip hora” via sin dator komma.

Blir det böter kan polisen inte göra husrannsakan hos misstänkta eller begära in uppgifter från internetoperatörer, vilket däremot blir möjligt om det blir ett villkorligt fängelsestraff. Om det blir böter får kommande rättegångar visa hur mängd uppladdat materiat som krävs för ett strängare straff.

Läs mer:

Anders Thoresson