Apple presenterar nya iPhone X

Nya iPhone-modeller – och priser

Apples nya Iphones visades på onsdagskvällen upp i Kalifornien. Tre nya modeller, en lite billigare. Och ny Apple Watch och flera andra nyheter. Aftonbladets Peter Pettersson är på plats i Cupertino och rapporterar.

CUPERTINO. När Apple släpper en nya Iphones berör det många svenskar. Sverige är ett av de Iphonetätaste länderna i världen. Nära fyra miljoner svenskar har en i dag, enligt siffror från Internetstiftelsen. Nästan halva befolkningen när man räknar bort riktigt små barn och de riktigt gamla.

Vi byter dessutom ut våra Iphones ofta. Systemet med subventioner från mobiloperatörer för dem som binder upp sig på två år, bidrar till att användarna inte tycker att Iphones är så dyra som de gör i andra länder.  Även om Apple säljer gott om telefoner även i andra länder, går det inte lika bra som i Sverige i de länder där subventionerna är lägre eller saknas.

Som vanligt har det gått en massa rykten om vad Apple skulle visa upp. Apple kommenterar dem aldrig. Men på senare år har bolaget fått allt svårare att behålla hemligheterna fram till deras presentation börjar. Det beror bland annat på att mängden underleverantörer ökat. Allt från tillverkare av komponenter till telefonerna, till sådana som gör mobilskal och därför behöver veta mått, var kamerorna sitter och annat i förväg.

Vid onsdagskvällens lansering i Steve Jobs Theatre på Apples nya huvudkontor i Cupertino i Silicon Valley, var nya Iphonemodeller ett av huvudnumren. Apple bygger vidare på framgångarna med Iphone X, eller Tio som den romerska tian egentligen ska utläsas.

Här är de tre nya modellerna –  Iphone Xs, Xs Max och den lite billigare Iphone Xr.
Här är de tre nya modellerna – Iphone Xs, Xs Max och den lite billigare Iphone Xr.

Lås upp mobilen med ansiktet

  • Två nya mobiler bygger på en utveckling av X-konceptet . De kallas Iphone Xs och Xs Max, (Tio s . Den stora modellen får 6,5 tums OLED-skärm. XS kommer med en skärm på 5,8 tum, som dagens Iphone X. Båda får Apples nya kraftfullare processor A12 Bionic och förbättrade kameror både bak och fram. Med 2 gånger optisk zoom på huvudkamerans telelins. Och porträttläge både bak och i selfiekameran. Precis som förra årets Tia blir de nya modellerna dyra.  Xs kostar från 12 795 kronor och X Max från 13 995 kronor
  • Dessutom kommer en billigare Iphone med en enklare LED-skärm på 6,1 tum, som kallas Iphone Xr. Även den får Apples nya processor A12 Bionic. Den har en 12MP kamera med f 1,8 och optisk bildstabilisering och porträttläge. Samma hantering av bakgrundoskörpa (bokah) som i de dyrare modellerna. Den får en och en halv timma längre batteritid än Iphone 8 Plus och större skärmyta än förra årets Iphone 8 Plus. Den kommer att kosta från 9 495 kronor. En av anledningarna till de höga priserna är att svenska kronan fallit kraftigt mot dollarn sedan förra året. Alla tre får stöd för Face ID där man låser upp mobilen med sitt ansikte. Så Iphones hemknapp blir historia.
  • De nya modellerna börjar säljas i Sverige  21 september.

Nya smarta klockor

  • Den smarta klockan Apple Watch har gjort Apple till världens största klocktillverkare på de 2,5 år den funnits att köpa. Nya Apple Watch Series 4 får en tunnare krans och en keramisk baksida och den kommer också att få stöd för ännu bättre hälso- och träningsövervakning med inbyggd funktion för EKG. Den har elektroniskt SIM-kort, eSIM, och kan också kopplas till 4G-nät och användas som telefon med mera. Men i Sverige är det bara Tre som erbjuder stöd för eSIM ännu. Tele2 och Telenor lär komma igång under hösten, men Telia släpar benen efter sig. Med 4G kommer klockan kosta 5 995 kronor, utan 4 795 kronor. Apple Watch Series 3 kommer att finnas kvar till nya priset 3 295 kronor.
  • De nya klockorna börjar säljas i Sverige  21 september

Däremot blev det inte någon ny version av de trådlösa hörlurarna Airpods. Och heller inte den trådlösa laddplattan AirPower wireless charger och ett Airpodsetui med stöd för trådlös laddning. De senare två visades upp redan vid lanseringen av Iphone X för ett år sedan. Men har inte börjat säljas ännu. Inte heller någon ny Ipad eller ny Macbook Air.

Artikeln uppdaterad 12 september, 21.30.

Aftonbladets Peter Pettersson på plats i Cupertino där Apple visade upp nya iPhones och Apple Watch.
Aftonbladets Peter Pettersson på plats i Cupertino där Apple visade upp nya iPhones och Apple Watch.
Publisert:

LÄS VIDARE