Så skyddar du dig mot trojaner och virus

TEKNIK

Skräpprogrammen bombarderar din dator – men det finns hjälp

Skräpprogrammen bombarderar datorn.

Men spionprogram och oönskad reklam går att ta bort.

Aftonbladet.se visar hur du gör med hjälp av gratisprogram.

Skräpprogram finns i dag överallt. Det vanligaste är att man får in dem i sin dator tillsammans med något annat man tyckte att man ville ladda ned, eller ibland från ett besök på en hemsida som installerar skräpprogrammen på datorn utan att man märker det.

Men det är också så att de flesta nya datorer som säljs har försetts med en massa “gratisversioner” av program som ligger och tar plats både på hårddisken och i datorns arbetsminne. Program som man kanske inte alls har något nytta av och som i regel är testversioner som man måste köpa skarpa versioner av för att kunna använda dem.

De stora datortillverkarna, Hp, Dell och Acer får betalt av olika programvaruhus för att förinstallera testversioner av program på nya datorer som levereras. Men när det gäller rena skräpprogram som även kan vara skadliga för datorn är det den stora floran av gratisprogram som är värsta källan för spridning.

Trojaner och adware

Skräpprogram kan delas upp i två huvudgrupper. Den ena är direkt skadliga program som trojaner, virus, maskar och spionprogram. Den andra är försåtliga program, så kallad adware, som till exempel lägger till reklam för sex- och spelsajter på skrivbordet utan att man bett om det. Gemensam för skräpprogrammen är att de tar sig in i datorn utan att användaren först märker det.

Oavsett varifrån programmen kommer är det inget man behöver eller vill ha på sin dators hårddisk. Därför bör man gå igenom sin dator, vare sig den är ny eller använd ett tag, och söka upp och ta bort de program man inte vill ha kvar.

Aftonbladet.se tipsar hur du kan göra för att hålla rent i din dator. Men som alltid. Generella garantier går inte att ge och om du känner dig osäker låt bli. Gör man fel kan man i värsta fall tvingas installera om hela operativsystemet.

Peter Pettersson