Så enkelt fixar du digital-tv till semestern

Var tredje riskerar svart i rutan - i onödan

Aftonbladets digital-tv-expert Peter Pettersson testar att titta på digital-tv med hjälp av en usb-pinne. Kostar bara några hundralappar och är enkel att använda.
Aftonbladets digital-tv-expert Peter Pettersson testar att titta på digital-tv med hjälp av en usb-pinne. Kostar bara några hundralappar och är enkel att använda.

Svart i rutan i sommarstugan? Glömt att det analoga nätet släckts, kanske?

Du är inte ensam. Men för bara några hundralappar kan du se favoritprogrammen på semestern.

Var tredje har inte löst tv-frågan inför semestern, enligt en ny undersökning från shoppingagenten Compricer där närmare 1 000 personer mellan 18 och 45 år deltagit.

Sedan det analoga nätet släckts krävs en digitalbox för att kunna se Allsången, Ernst och alla andra sommarfavoriter även i sommarstugan, båten eller husvagnen.

Aftonbladets digital-tv-expert Peter Pettersson tipsar om olika sätt att få tv på semesterstället.

Via datorn

Om man har bärbar dator är det billigast att köpa en så kallad usb-pinne, kostar från under 400 kronor.

– Anslut den till den vanliga tv-antennen så får du kanonbild, säger Peter Pettersson.

Med usb-pinnens hjälp kan du se alla fria kanaler, som SVT, TV4 och Aftonbladet TV7.

Nackdelen med denna lösning är att du är begränsad till datorns lilla skärm, om du inte har en modern tv i stugan med vga-anlsutning som du kan koppla datorn till.

Digitalbox med kort

Har du redan en Boxer-box hemma så är det enklast att ta med den till sommarstället. Eller köpa en box med plats för programkort för cirka 700 kronor och bara ta med programkortet hemifrån.

Boxer har också korttidsabonnemang, som fungerar ungefär som kontantkort för mobilen. Du betalar en startavgift och laddar sedan på kortet när du ska använda det.

Digitalbox utan kort

De enklastoch boxarna kostar cirka 500 kronor. Boxar med "antenn ut" och inbyggd så kallad RF-modulator kan du ansluta med vanlig sladd till tv:n. Problemet är att du först måste ställa in kanalerna via en scart-kabel. Har du nära till sommarstället är det inget problem att göra det hemma, då bägge ställena tar in kanalerna från samma sändare. Men ligger hemmet och sommarstället långt från varandra fungerar nte det. Ett tips är att köpa boxen hos en tv-handlare nära sommarstället och få kanalerna inställda redan i butiken.

Via bredband

Har du mobilt bredband och täckning på sommarstället är det enkelt att se favoritprogrammen via webben. Då kan du också ladda ner filmer och program från mängder av sajter – helt gratis och lagligt.

Mer om digital-tv & datorer

Anders Hedberg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN