Svenska appar säljer som smör

TEKNIK

Datanördar tjänar miljoner

Först musikundret, sedan spelundret. Nu kommer nästa mirakel. Svenska datanördar blir miljonärer med appar till pekskärmsmobiler.

Mitt i krisen öser unga svenskar ur den digitala guldgruvan.

– Det finns allt från ren förströelse till appar som skulle kunna bistå läkare vid medicinska nödsituationer,säger utvecklaren Daniel Mijic på Frontcell.

Sverige ligger i branschens framkant. Flera appar har seglat upp som internationella storsäljare och unga tekniknördar med smarta idéer har blivit rika.

Väcker dig i rätt tid

En av dem är 31-årige göteborgaren Maciej Drejak, vars app mäter dina sängrörelser under natten och väcker dig när du sover som lättast på morgonen.

– På fyra dagar sålde den bäst i Sverige. Sedan rullade det på i ett 20-tal länder. Jag hade det rejält kärvt ekonomiskt precis innan lanseringen så det var otroligt skönt. Nu har jag trygghet att utveckla nya idéer, säger han.

Trots att tilläggen ofta är relativt billiga kan utvecklarna håva in storkovan.

– Det är en global marknad och ett program för sju kronor kan dra in miljoner om man säljer direkt till användare. Apples varumärke är dragloket, säger Daniel Berg på företaget Frontcell.

Stor omsättning

I år väntas det säljas appar för 6,2 miljarder dollar, vilket motsvarar 42 miljarder kronor. Branschbedömare tror att svenska appmakare kan ha en omsättning på 100 miljoner kronor – eller mer – om året.

Appar finns till alla pekskärmsmobiler, men Iphone är störst.