FYNDA PLATT-TV

TEKNIK

Priserna har rasat 30 procent sen i våras

Foto: PÅ JAKT I READJUNGELN Ari Nyman med tvillingsönerna Calle och Erik är på jakt efter en ny tv. ”Vi har en tjock-tv nu men det är roligare med en platt. Det är snyggare”, säger Erik (närmast kameran).

Nu är det rea på platta tv-apparater.

Priserna har sjunkit cirka 30 procent sedan i våras.

Aftonbladet guidar till 15 bra köp.

Under första kvartalet i år ökade försäljningen av platt-tv med 49 procent jämfört med samma period 2006.

Samsung är den största leverantören sammantaget och störst även på lcd-tv.

På plasmasidan är Panasonic störst. Plasma är den teknik som ökar mest. Från att nästan varit uträknad av en del experter förra året har försäljningen av plasma-tv i Sverige ökat med 74 procent första kvartalet.

Fortsatt ökning

Totalt såldes över 15 000 platta tv under årets tre första månader och analysföretaget It-research räknar med att ökningen fortsätter.

Men produkterna byts ut allt oftare och när handeln ska få plats med nya apparater reas de gamla ut. Om man nu kan tala om gamla när det i vissa fall handlar om apparater som lanserades i Sverige i våras.

32 tum under 6 000 kr

För konsumenterna är det däremot positivt. Man kan i dag hitta bra 42-tums plasma-tv runt 10 000 kronor och en 32-tummare kostar strax under 6 000 kronor.

Den nya tekniken med så kallad full-hd har dock inte slagit igenom ännu. Under årets början var den bara tre procent av de sålda apparaterna som var full-hd.

Aftonbladet har gått igenom de stora kedjornas erbjudanden just nu och plockat ut ett antal vettiga tv-apparater. Reapriserna har sedan jämförts med den prisstatistik som finns för varje produkt på prisjägarsajten prisjakt.nu.

Peter Pettersson