Guide: Hitta rätt gps

TEKNIK

25 navigatorer testade.

Foto: Svårt att hitta rätt? Det är specialpris på många gps:er inför jul. Men en del håller inte måttet.

Alla kedjor lockar med prissänkta navigatorer.

Flera modeller ligger nu under tusenlappen.

Priserna på de populära bilnavigatorerna sjunker hela tiden. Dryga veckan innan jul hade flera elektronikkedjor kommit med extrapriser.

Apparaterna under tusenlappen är dock relativt enkla och i många fall handlar det om utgående modeller som saknar många av de funktioner de nya modellerna har.

Kontrollera kartorna

Till exempel bör man kontrollera med butiken hur gamla kartorna i budget-gps:en är. Uppdateringar är ganska dyra och då kan det löna sig att betala lite till och få en gps med fräscha kartor. Med utgångna kartor kan din gps bli en trafikfara.

Många skaffar gps för att hålla reda på fartkameror och slippa böter för fortkörning. Men de senaste modellerna har också stöd för trafikinformation via det så kallade TMC-systemet.

Gör resan lättare

Vägverket skickar numera ut all information om olyckor, stängda vägar, dåligt väder med mera via systemet. Har man det i sin navigator blir bilresan många gånger lättare.

En nackdel är dock att de flesta navigatorer behöver en extra antenn för TMC – och ännu en sladd som ska få plats på instrumentbrädan.

Inbyggd FM-sändare

Några av årets nya modeller har också en inbyggd FM-sändare för att spela upp körinstruktionerna direkt i bilens stereo. Och Vdo Dayton har till och med en inbyggd mottagare för digital-tv.