Teknik

Indien lockar svenska IT-företag

TEKNIK

Stockholm

Det är en missuppfattning att Sverige förlorar på att företag flyttar verksamhet till Indien. Det är precis tvärtom, sade den indiske IT-ministern på besök i Sverige.

Den indiske ministern Dayanidhi Maran hade inte några problem att tala för sin vara inför ett 30-tal svenska företagsledare som vill göra affärer med Indien. Han radade upp statistik som visar hur snabbt landet växer, hur antalet mobiltelefonkunder och internetanvändare exploderar, hur välutbildad arbetskraften är och hur stabila de juridiska spelreglerna är.

– Indien har en enorm marknad att erbjuda er, sade Maran.

Under två dagar besöker han Sverige, bland annat för att träffa sin svenska kollega Ulrica Messing, Ericsson och rymdcentret i Kiruna. Han har också sällskap av en delegation från den indiska handels- och industrikammaren, som vill hitta samarbetspartner för forskning och utveckling.

Jobbflytt

Den indiske IT-ministern är medveten om den svenska debatten om jobbflytt till lågkostnadsländer. Men han håller inte med dem som vill hindra utvecklingen.

– Jag möter samma debatt i USA, men jag tror att länder tjänar på det här, säger han.

Världen har krympt tack vare den tekniska utvecklingen, resonerar han. Om ett företag kan bli mer lönsamt genom att lägga viss verksamhet i Indien, varför ska det inte göra det? Dessutom kan det vara viktigt att finnas på plats på den indiska marknaden, med en miljard potentiella konsumenter.

– De stora företagen finns redan i Indien. Nu är det de små och medelstora företagen som behöver hjälp att utnyttja affärsmöjligheter och bli lönsamma, säger han.

Kontor i Bangalore

Ulrica Messing säger att svenska företag aldrig kommer att kunna konkurrera med lågkostnadsländer när det gäller enklare jobb.

– Men vi vill inte att utvecklingen ska ske till priset av att företagen inte har kvar någon verksamhet i Sverige. Vi vill behålla de kvalificerade jobben, säger hon.

– Vi vill heller inte se ett ensidigt flöde, utan vill att utländska företag också kommer till Sverige.

När det gäller Indien går dock strömmen mestadels från Sverige, och också en del rätt kvalificerade verksamheter. I dag finns omkring 100 svenska företag i Indien och intresset är stort för att etablera sig där. Exportrådet har ett kontor i New Delhi, men snart öppnas ett till i Bangalore, en av de städer som slåss för att få kallas Indiens IT-huvudstad.

Maria Davidsson/TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik