Så blir du en bättre fotograf

TEKNIK

- Aftonbladets Lotte Fernvall tipsar

1 av 2
Lotte lär dig mer.

Blev de senaste bilderna en besvikelse?

Vill du att semesterbilderna ska bli mycket bättre?

Här ger Aftonbladets fotograf Lotte Fernvall sju tips.

1. Bestäm dig.

Vad är det för bild du ska ta? Vad är viktigt i bilden? Är det Eiffeltornet eller är det lille Pelle som står framför? Låt det du vill förmedla med fotografiet bestämma hur du tar bilden.

2. Håll kameran stilla.

Ta dig tid att se vad som finns i kameran och tryck sedan lugnt av avtryckaren. Ryck aldrig! Då kan bilden bli oskarp.

3. Gå nära motivet.

Om du går närmare får du bättre kontakt med ditt motiv. Titta i kameran och fundera på hur du vill ha bilden. Ta sedan ett steg närmare motivet. När du tagit det extra steget upptäcker du förmodligen att du inte hade användning för all luft som fanns runtomkring.

4. Ta många bilder.

Om du använder digitalkamera har du absolut ingenting att förlora. De extra bilderna kostar ingenting – men efteråt kommer du att tacka dig själv. Genom att ta flera bilder ger du din modell en chans att kanske tugga klart vid matbordet eller slippa göra en ful grimas.

5. Använd enkel bakgrund.

Vid en porträttbild: Undvik röriga, stökiga bakgrunder samt färger som inte passar ihop med din modell. Håll koll så att inget oförutsett föremål, till exempel ett träd, sticker upp i huvudet på modellen.

6. Tryck ihop gruppen.

Om du ska ta en gruppbild, jobba på att få personerna att stå närmare varandra än de spontant ställt sig. Det gör att du får en tätare bild. Ett annat tips för att skapa täthet är ställa dig på en balkong eller på en höjd och instruera gruppen att titta uppåt. Gruppbilder kan se jättetråkiga ut, men de kan också bli väldigt bra om fotografen anstränger sig.

7. Plåta det oväntade.

Försök fota spontant så att gästerna inte står uppställda och ler in i kameran på samtliga bilder.

Plåta när de minglar och låt dem fortsätta prata med varandra, skratta och roa sig på bilderna. Glöm inte att föreviga festmaten, dukningen och värden eller värdinnan som gör i ordning middagen i köket.

Anders Munck

ARTIKELN HANDLAR OM

Foto