Datorer

Uthållig på resan

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Samsung NC10 - långdistansare i miniformat

Mini-pc blir allt bättre.

Nu kommer nya Samsung nc-10.

Kanske den bästa hittills.

Mini-pc är fortfarande heta. Trots att försäljningen av vanliga pc och laptops backade under sista kvartalet i fjol ökar försäljningen av mini-pc. Alla stora aktörer i branschen och några till har kastat sig in i sig leken. Och nu är Samsungs nya minimaskin NC-10 i Sverige. Eller åtminstone på väg när som helst.

Samsung NC-10 är en mycket positiv bekantskap. Trots det lilla formatet är det mycket pc som Samsungs utvecklare har lyckats klämma in under skalet. Den kommer med 160 gigabytes hårddisk och har ett av de bästa tangentborden som jag testat på en mini-pc hittills. Det är lätt att skriva på och känns nästan som ett fullstort tangentbord. Även styrplattan är bra och svarar direkt när man navigerar med musen över skärmen.

Styrplattan - ofta en svag punkt

Det brukar annars vara en svag punkt på många mini-pc att det är svårt att ha full kontroll över musrörelserna på skärmen. Något som är klart irriterande. Inte minst när man använder datorn ute på resa eller på ett café eller liknande.

Skärmen är på 10,2 tum och bilden är bra även om lite högre max-styrka på ljuset hade varit att föredra. Vill man Skypa eller använda andra videochattar finns en inbyggd 1,3 megapixels webbkamera i toppen på skärmen som funkar bra.

Två versioner

NC 10 kommer att finnas i två versioner. Den dyrare kommer även att ha plats för ett 3G-kort så man kan koppla upp sig direkt till det mobila bredbandet.

Men bluetooth är ett annat alternativ. Det gör att man med den billigare modellen också kan koppla upp sig via mobilen om man vill. Det går visserligen inte lika fort, men fungerar.

Det finns självklart också både inbyggt trådlöst nätverk och ethernet via kabel.

Utmärkt batteritid

Batteritiden är bra, Samsung uppger att den ska ligga på sex timmar. Det tror jag inte att man kan nå om man använder datorn intensivt. Men drygt fyra timmar är inga problem att komma upp i.

Vill man koppla in externa hörlurar eller extern mikrofon finns det uttag på sidan av datorn. Det finns också en liten kortläsare på framsidan som kan läsa standard mmc och sd-kort. Bra om man vill tanka in bilder från en digitalkamera till exempel.

Skulle jag vilja ha en Samsung nc-10? Ja, det tror jag faktiskt. Som resedator skulle den vara nästan perfekt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Datorer