Nya Macbook Pro – dopad och faceliftad

Av: Peter Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Inte mycket nytt under skalet

Inte mycket nytt i nya Macbook Pro.
Inte mycket nytt i nya Macbook Pro.

Apple har inte gjort någon större förändring av sin bärbara Macbook Pro-serie sedan den lanserades i januari 2006.

Visst har man gjort datorerna snabbare och hårddiskarna större.

Men i grunden har man använt samma teknik, chassi och tangentbord.

Foto: peter pettersson

Så när man släppte uppdateringen för några veckor sedan var förväntningarna rätt högt ställda.

Och på många områden infriar Apple förväntningarna. Men inte på alla.

Redan sedan den första släpbara Macen kom i slutet av 1989 har priset på Apples bärbara datorer varit högre än motsvarande Windowsbaserade maskiner. För tio år sedan fick man två bärbara Windowsmaskiner till priset av en bärbar Mac. Numer är det inte lika illa. Fast priset är fortfarande högre.

”Mer dator för pengarna”

Frågar man Apple blir svaret att man får mera dator, fler funktioner (inbyggd videokamera) och fler program på köpet än om man skaffar en Windowsmaskin. Och det är sant. De program för foto och videohantering som följer med är vassare och fler. Dessutom får man Garageband som gör det möjligt att skapa och spela in sin egen musik i vad som i praktiken är en mobil inspelningsstudio.

Men man får fortfarande lägga ut 18 495 kronor för den billigaste modellen av Macbook Pro. Det är rätt mycket pengar. Inte lika mycket om man jämför med en Sony Vaio VGN-Z11XN till exempel, men ändå.

Fast för dem som kan tänka sig köpa dator i det prisläget är nya Macbook Pro en racer i aluminiumskal med en bra led-skärm och stor hårddisk på 320 GB.

Snabb som blixten

Testexemplaret har en 2,53 Ghz Intel Core Duo-processor med 4 GB ram. Datorn går som en blixt och det finns en ännu snabbare 2,8 GHz-processor att välja som tillval.

Styrplattan på Macbook Pro är helt ny. Den är av glas och är en sorts tryckkänslig skärm med knappfunktionerna integrerade. Upp till fyra fingrar kan användas för att ge kommandon.

Även aluminimumkroppen är ny. Inte minst tillverkningstekniken. Med en blandning av laser och vattenjet skär Apple ut kroppen ur ett stycke aluminium. Resultatet blir ett styvare och förhoppningsvis mera tåligt chassi. Dessutom går överbliven aluminium att återanvända. Något som flera miljögrupper som tidigare kritiserat Apple nu säger sig vara mera nöjda med.

Firewire-port utbytt

Apple har fått kritik för att man helt tagit bort Firewire-portarna på den enklare Macbook-serien. Även på Macbook Pro har man ändrat och bytt från Firewire 400 till 800. Det gör att de flesta ägare till videokameror som har typ mer än sex månader på nacken får skaffa en ny anslutningssladd för att kunna koppla kameran till datorn.

Sammantaget är nya Macbook Pro en mycket bra bärbar dator för den mera krävande datoranvändaren men priset skulle kunna vara lite lägre.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN