Nytt virus på twitter

Publicerad:
Uppdaterad:

TEKNIK

Ett nytt virus härjar just nu på Twitter. Smittan sprider sig som en löpeld just nu och får twittrare att skicka ut obegripliga meddelanden men kan också leda till betydligt allvarligare konsekvenser för din dator.

Viruset är ett så kallat mouse-over-virus vilket betyder att du inte ens behöver klicka på den smittade länken för att drabbas – det räcker att föra musmarkören över den.

Till en början påverkade viruset bara webbläsaren för de som använde twitter genom att gå in på twitter.com. Viruset fick då till följd att drabbade användarkonton började skicka ut obegripliga meddelanden.

Kan få stora konsekvenser

– Men sen har det blandats in riktigt elaka saker i detta, säger Per Hellqvist, antivirusexpert på Symantec.

Det betyder att du genom att bara föra musmarkören över länken kan skickas vidare till en sida med elak kod som kan göra stor skada på din dator.

Tipset till alla twitteranvändare är alltså just nu att helt undvika twitter.com. Att använda en klient som exempelvis Echofon eller Tweetdeck verkar dock säkert.

Svårt att undvika

– Alternativt kan man använda en webbläsare som har java-script-block, säger Per Hellqvist och upplyser om att det finns ett tillägg till Firefox med en sådan funktion.

– Eftersom det räcker med att lägga musen ovanpå länken är det annars svårt att undvika att få viruset.

För att lösa problemet måste twitter.com stänga av funktionen som gör att man kan lägga in java-script i sina tweet.

Vid 17-tiden på tisdagen hade twitter lyckats täppa till säkerhetshålet.

Publicerad: