Sänk värmekostnaden – byt ditt värmesystem

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-01

Så sänker du driftskostnaden innan vintern

Sitter du i ett hus med direktverkande el eller oljepanna?

Då kan det vara smart att byta ut ditt värmesystem för att sänka dina kostnader i vinter.

– Vilket system du ska välja beror på hur dina förutsättningar ser ut men det finns mycket pengar att spara, säger Marie Claesson på Energimyndigheten.

Förra vintern drog elpriserna iväg rejält. Nu varnar Elrådgivningsjätten Bergen Energi för en ny prischock. För närvarande producerar de svenska kärnkraftverken bara omkring 40 procent av installerad kapacitet och det finns oro på elmarknaden för fortsatta reaktorproblem även kommande vinter.

– Det är tyvärr en uppenbar risk, säger Bergen Energis Nordenchef, Jonas Almquist, till Dagens Industri.

Smart att tänka över

För dig som har ett hus med direktverkande el eller en gammal oljepanna kan det vara smart att tänka över situationen innan vintern är här igen.

Om du i dagsläget har en oljepanna har du stora valmöjligheter när det gäller att byta till ett billigare och mer miljövänligt alternativ, berättar Claesson.

– Eftersom man redan har ett vattenburet system kan man välja mellan att installera tex fjärrvärme, värmepump eller en pelletspanna. Vilket som är bäst beror lite på var man bor och hur mycket underhåll man orkar med, säger Claesson.

Svårare med el

Om man bor i ett hus med direktverkande el kostar det betydligt mer med investeringen i ett nytt värmedistributionssystem.

– Eftersom man behöver byta ut alla radiatorer mot vattenburna blir det en hel del pengar, man brukar räkna på mellan 4-6000 kronor per element, säger Marie Claesson.

För dig med direktverkande-el kan ett annat alternativ vara att sätta solfångare på taket. Med hjälp av solfångare kan man värma upp varmvattnet. Ett annat alternativ är att sätta in en luft/luft värmepump.

– Om huset har en öppen planlösning kan man sänka el-förbrukningen en hel del genom att använda en luftvärmepump, säger Claesson.

Ytterligare ett sätt att bli av med en del av sin elkonsumtion är att installera en pelletskamin i något av rummen, berättar Claesson.

Mest miljövänliga

Det mest miljövänliga alternativet är, enligt Marie Claesson, att utnyttja solenergi för en del av sin energiförbrukning. När det gäller system där man inte behöver vara beroende av el är pellets och ved två riktigt bra alternativ, berättar hon.

Om du har funderingar över vad som skulle vara ett bra alternativ i ditt hus kan du alltid vända dig till din kommuns energi- och klimatrådgivare, de erbjuder en kostnadsfri och oberoende rådgivning och kan berätta mer om hur det ser ut i din hemkommun.

På Energimyndighetens hemsida kan man jämföra alternativ och göra kostnadsberäkningar.