Det sladdlösa hemmet är här

TEKNIK

Ny standard redan nästa år

Tänk dig ett hem där du har tillgång till familjens samlade filmer och musiksamling i alla rum utan trassliga kablar över golven.

Det hemmet kan snart vara här, även för vanliga Svenssons.

Redan nästa år kan konsumentprodukter med en ny gemensam standard finnas på marknaden.

Sladdlösa nätverk som kan koppla ihop musik, tv, dvd och internet finns redan på marknaden, men till priser som bara tilltalar de mest teknikbitna. Inom ett år kan dock produkter för familjer med en smalare plånbok finnas på marknaden.

– Tanken är att alla prylar man köper, all konsumentelektronik, ska kunna prata med varandra. De första produkterna med den nya standarden kommer troligen finnas på marknaden i början av nästa år, säger Jonas Persson, teknologichef på Microsoft.

Gemensamma principer

Hittills har olika apparater haft olika format och standards, vilket gjort att det har varit i princip omöjligt att koppla samman teknikprylarna i hushållet. Men stora förändringar är på gång sedan det nyligen formade Digital Living Network Alliance (DLNA) har satt samman en lista med gemensamma principer.

Paraplyorganisationen består av över 145 företag där bland annat Microsoft, Intel, Nokia och Sony ingår. Gruppen ska arbeta för att all din hemelektronik ska kunna interagera. Det är inte genomförbart förrän de olika apparaterna får en gemensam standard.

Färdas trådlöst

Det innebär att din tv, hemdator, stereo och dvd ska kunna fungera ihop, oavsett om tv:n är en Sony, PC:n en Dell och stereon från Philips, till exempel.

– Tanken är att ett foto som du tar med din mobiltelefon eller en video av dina barn ska kunna färdas mellan olika enheter trådlöst, till exempel, säger Jonas Persson.

Redan i dag kan man ha ett sladdlöst nätverk hemma. Hos Jonas Persson kan pc:n prata med en tv-skärm på väggen.

– Men jag är också teknikintresserad. Ska det här bli bra ska vem som helst kunna göra det, säger han.

Lägre pris

Jonas Persson tror att så fort det finns några olika produkter på marknaden med den nya standarden kommer priserna hamna ungefär på samma nivå som konsumentelektronik i dag. Förhoppningsvis kommer den som vill ha ett sladdlöst nätverk hemma inte behöva köpa allt nytt. Datorn, till exempel, ska kunna uppdateras. Telefoner och dvd-apparater, däremot, kommer behövas bytas ut.

Säkerhetsrisk

– Den största utmaningen nu blir säkerheten. Den måste kunna garanteras.

Så att inte även grannen har tillgång till ditt virtuella fotoalbum på sin tv.

En rapport från Forrester Research från februari pekar på att 47 procent av de europeiska hushållen kommer att ha sladdlösa nätverk 2008. I USA är den siffran 52 procent.

Så ska det funka

Tove Wennergren