Musikhandeln på nätet tiofaldigad

TEKNIK

Mer än en miljon låtar att ladda ner från betalsajter

Försäljningen av lagliga musikfiler på internet ökar lavinartat.

Förra året tiofaldigades handeln jämfört med året innan.

Och uppgången väntas fortsätta.

Mer än 200 miljoner betalda nedladdningar av musikfiler genomfördes under 2004 enligt IFPI:s statistik.

Musikbranschen menar att ökningen visar att marknaden för digital nedladdning av musik nu har kommit igång på allvar. I dag går det att ladda ner mer än en miljon låtar från olika betalsajter, uppger IFPI, enligt BBC.

Kommer fördubblas

Det finns runt lagliga 130 online-musikaffärer. Affärerna genererade tillsammans 330 miljoner dollar förra året. En siffra som kommer att fördubblas i år, tror IFPI. Somliga analytiker förutspår att 2010 kommer 25 procent av skivbolagens intäkter komma från digital försäljning. I dag är den siffran en procent.

En av förklaringarna till den massiva ökningen av nedladdad musik sägs vara de populära mp3-spelarna, som Apples iPod. Förra året såldes 25 miljoner mp3-spelare, varav 10 miljoner iPods.

I år är det mobiltelefoner som kan lagra musikfiler som förväntas stå för ökningen av nedladdning, säger IFPI:s chef John Kennedy till BBC. Men hittills har inte mer än tio procent av nätanvändarna handlat musik digitalt. Ett problem har varit att hitta enkla betalningsformer som passar unga köpare.

Gott om gratis musik

Ett annat problem, enligt John Kennedy, är all olaglig gratis musik som finns tillgänglig på nätet. IFPI uppskattar att det finns 870 miljoner olagliga musikfiler att ladda hem nu. Det är en liten minskning jämfört med ett år sedan.

– Musikindustrins största utmaning har alltid varit att göra musiken enklare att köpa en stjäla, säger John Kennedy till BBC.

IFPI står för International Federation of the Phonographic Industry. IFPI representerar producent- och distributionsföretag inom musikindustrin.

Kristian Lindquist