Vykort? Nej – telefonkort

TEKNIK

Mms konkurrerar ut semester- vykorten

Foto: SMS-terbild Katarina Lindskog använder mobiltelefonen för att ta en semesterbild på väninnan Helena Ludvigsson och alla barnen framför Eiffeltornet. Om några sekunder dyker det elektroniska vykortet upp hos släkt och vänner hemma i Sverige. "Men barnen vill gärna skicka vanliga vykort också", säger Katarina.

Vykort är ute.

Mms är inne.

Allt fler svenskar väljer mobiltelefonen när de ska skicka semesterhälsningar.

- Jag använder det flitigt, säger Helena Ludvigsson, på semester i Paris.

Sommar efter sommar dalar Postens siffror.

1998 skickade svenskarna 648 miljoner brev under sommarmånaderna - 2003 hade den siffran sjunkit till 579 miljoner.

Allt fler skickar mms

- Under sommarmånaderna har vi sett ett minskat kortskickande, även om vi inte exakt kan urskilja vad som är semesterkort, säger Thérèse Bergling, pressekreterare på Posten.

För mobiloperatörerna är läget ett annat.

Både Telia och Vodafone bekräftar en ökning under sommarmånaderna.

- Sms och mms ökar hela tiden och sommarmånaderna är en tid då extra många väljer det sättet att hälsa till vänner. Intresset för att skicka bilder ökar hela tiden och efterfrågan på kameratelefoner växer, säger säger Lars Billström, pressansvarig på Telia.

Helena Ludvigsson, 37, är en av dem som använder mms för semesterhälsningen. Hon är just nu på semester i Paris tillsammans med sina barn och ytterligare en familj.

Vanliga vykort också

- Jag använder sms och mms flitigt. Jag skickade nyss ett mms till pappa från Eurodisney här. Men jag är lite gammaldags så jag skickar vanliga vykort också.

- Det är jättebra om man vill skicka ett kort på något, Eiffeltornet till exempel. Men våra barn vill gärna skicka vanliga kort också till mormor och farmor, säger väninnan Katarina Lindskog.

Ta kort med telefonen - skicka som mejl eller vykort

Skicka ditt bästa vykort via mms till Aftonbladet

Claes Petersson

ARTIKELN HANDLAR OM