Test: Bose Sleepbuds – bra sömn kostar

Svårt att sova? Boses sleepbuds kan vara lösningen

Bose SleepBuds gör sitt jobb, men kostar skjortan.
Bose SleepBuds gör sitt jobb, men kostar skjortan.

För den som ofta ligger och stör sig på oljud eller påträngande tystnad när den ska sova kan Bose Sleepbuds erbjuda efterlängtad hjälp.
Men priset är väl högt, tycker Tek.no:s testpanel, som sovit med lurarna.

Idén till produkten vi i dag har testat låter egentligen som en slags kapitalistdröm:

Tillverka små plasthörlurar som kan spela kvalitetsbrus några timmar åt gången, slå in det hela i ett någorlunda läckert etui och sälj det till godtrogna kunder för 3 000 kronor stycket.

Det är kort sagt vad du har kvar med Bose Sleepbuds om du tar bort lagret med marknadsföringsväsen och tittar på det rent tekniska här.

Bose ville inte ens skicka oss ett par att testa, trots upprepade förfrågningar, så vi fick till slut låna ett par från Elgiganten.

Själva hörlurarna påminner om andra helt trådlösa hörlurar vi har sett på sistone, bara förminskade och gjorda så små som möjligt. Tre storlekar av Boses Stayhear-vingar följer med, och resultatet är egentligen ungefär lika kompakt och diskret som vi skulle önska att alla liknande trådlösa hörlurar var. Problemet är bara att Sleepbuds inte kan spela musik över huvud taget.

Innehållet i asken när du köper Bose SleepBuds.
Innehållet i asken när du köper Bose SleepBuds.

Alstrar vitt brus

Avsikten med produkten är som namnet antyder att hjälpa dig att sova, vilket man försöker göra genom att ”maskera” oljud med hjälp av ljud som spelar i örat vid insomning och hela natten, om du så vill.

I Bose-appen kan du välja mellan en rad olika ljud, från regnskur till vattenfall, vindsus och lägereld. Om du är av den sorten som somnar så fort du placerar rumpan i en flygstol, kan du även välja flygkabin (fy!).

Vid installation meddelade appen för övrigt att det gick att ladda ner fler ljud från menyn, men den möjligheten kunde vi först inte hitta. I en senare uppdatering har det lyckligtvis dykt upp flera ljud i Boses bibliotek.

Var dock uppmärksam på att det tar en smärre evighet att överföra varje nytt ljud till lurarna. Från en halvtimme till flera timmar, varnar Bose-appen, och vi upplevde att det tog en dryg timme.

Det är irriterande, men samtidigt är det en fördel att du kan använda lurarna som vanligt medan överföringen pågår. Därmed kan du sätta i gång överföringen av ett nytt ljud innan du lägger dig för kvällen, och så finns den på plats till nästa morgon. Totalt finns nu ungefär 20 ljud tillgängliga, inklusive de som fanns med från början.

I appen kan du ladda ner många olika ljud till dina Bose SleepBuds.
I appen kan du ladda ner många olika ljud till dina Bose SleepBuds.

Eftersom det är Bose vi snackar om, måste vi också poängtera att Sleepbuds inte har någon form av aktiv brusreducering ombord. Det är alltså bara maskering av brus, inte elektronisk dämpning.

Anslutningen sker genom bluetooth, och upplevdes i stort sett som oproblematisk. Pluggarna är också pålitliga vad gäller att koppla upp sig automatiskt när du tar ut dem ur etuiet, även om vi vid minst ett tillfälle har upplevt att appen verkar ”glömma” lurarna, och kräver att vi sätter tillbaka dem i etuiet med laddsladden inkopplad innan vi tar ut dem igen.

Etuiet är i övrigt snyggt och känns både påkostat och genomtänkt, med magneter invändigt och lysdioder som skvallrar om laddstatus och huruvida du har satt in lurarna ordentligt.

En gummibeläggning i botten ser till att etuiet inte glider undan så lätt om du letar febrilt efter det på nattduksbordet i mörkret, och skjutlocket har precis rätt motstånd för att det ska kännas smidigt, men inte sladdrigt.

Här har Bose gjort ett bra jobb – även om det i bland kan vara svårt att få magneterna att mötas på rätt sätt, så att du är säker på att pluggarna faktiskt laddar.

Etuiet till Bose Sleepbuds är av hög kvalitet.
Etuiet till Bose Sleepbuds är av hög kvalitet.

Fungerar – till viss del

Hur är det då med själva huvudmålet, nämligen sovandet? Undertecknad är notoriskt beroende av tysta omgivningar när jag ska sova, och sover vanligtvis med öronproppar av skumgummi. Att byta ut tystnad mot brus lät på förhand som något som skulle göra det väldigt svårt att sova, men i själva verket fungerar det faktiskt inte så illa.

Jag känner också till många som inte står ut med att sova med proppar intryckta i öronkanalen, och för dem kommer Sleepbuds troligen att vara ett någorlunda attraktivt alternativ. Precis som Boses andra lurar går dessa nämligen inte helt in i öronkanalen, bara delvis.

Min insomningsställning är emellertid på mage, med örat på kudden. Och dessvärre är Sleepbuds fortfarande lite för stora för att inte märkas alls i örat. De är dessutom så pass hårda att de rätt och slätt blir obekväma att ha på en hel natt, oavsett om jag ligger på örat eller inte.

Om man tar av pluppar och vingar ser man hur kompakta SleepBuds är. Här jämförda med Master & Dynamic MW07.
Om man tar av pluppar och vingar ser man hur kompakta SleepBuds är. Här jämförda med Master & Dynamic MW07.

Det är också svårt att hitta en ställning som gör att ljudet spelas upp någorlunda jämnt i båda öronen, eftersom att ligga på örat gärna får den ena pluggen att tryckas bort lite från själva öronöppningen.

Utbudet av ljud är bra, men de flesta av dem består av fyra till fem sekunder långa slingor som ganska lätt känns igen av hjärnan när de spelas om och om igen. Det blir i alla fall för mig ganska störande, speciellt om jag inte är jättetrött när jag kryper till kojs, och känns som ett ganska skrattretande minus hos en produkt för flera tusenlappar.

Som tidigare nämnts täcker Sleepbuds inte heller över ljud med några andra verktyg än det vita bruset, och om du inte drar upp volymen riktigt högt kommer därför ojämna ljud från omgivningen fortfarande att ta sig igenom.

Om du har en sambo som har för vana att hänga i köket medan du försöker sova i rummet bredvid, kommer du nog att sova bättre med vanliga skumgummiproppar för en tia.

Samtidigt är detta nog även en kvalitet som några kommer att värdesätta, och med det sagt, så somnade jag faktiskt helt okej med Sleepbuds i öronen efter ett par nätter, då ackompanjerad av regnljud.

Bose SleepBuds är väldigt kompakta.
Bose SleepBuds är väldigt kompakta.

Nyhetschefens utlåtande:

Jag tror att Bose verkligen är något på spåret med Sleepbuds. De är precis tillräckligt små för att jag ska kunna ligga bekvämt med örat på kudden utan att de märks, och ljuden, om än lite repetitiva, är behagliga att lyssna på. Men för egen del är produkten nog lite ”overkill”.

Jag kan somna i stort sett var jag än sitter eller ligger, och lite extra havsbrus eller regnljud gör det inte nämnvärt bättre. För min bättre hälft, som jag lät prova produkten, var saken dock en helt annan. Hon slapp störa sig över min tunga andning (läs: stundtals snarkande), och för henne ledde Sleepbuds rätt och slätt till bättre och längre sömn. En tumme upp för mig, två från henne.

Men så är det priset. 3 000 kronor för en produkt som bara har ett syfte är dyrt. Och det är här den största nackdelen ligger för min (vår) del. Hade priset legat på 1 000 kronor hade jag helt klart rekommenderat dem. Jag hade kanske till och med kunnat sträcka mig till 1 500 kronor. Sömn är trots allt ganska viktigt. Men 3 000 är ett helt ohållbart pris. Sänk priset, Bose.

Håller länge

Batteritiden uppges vara 16 timmar på en laddning, vilket innebär att du troligen tar dig genom två nätter innan du måste sätta tillbaks dem i etuiet igen. Etuiet innehåller dessutom tillräckligt med ström för att ladda lurarna en extra gång, så totalt bör du få ut runt 32 timmars användning.

Om du inte har behov av ljud i öronen för annat än själva insomningen, kan du också ange hur länge du vill att lurarna ska spela innan de stänger av sig själva. Kortaste speltiden är en timma, så i teorin kan du använda dem i veckovis utan att ladda, även om de nog använder lite ström även i standby-läge.

Batteritiden är egentligen det mest imponerande med hela Sleepbuds-produkten. För att vara så pyttesmå lurar, håller de länge utan att laddas. Samtidigt måste man även ta i beräkning att det de gör inte direkt är väldigt strömkrävande: att spela vad som antagligen är lokalt lagrade filer med lågkvalitetsljud på låg volym.

Bose SleepBuds kan vara till stor hjälp för den som har svårt att somna, men den som hittills låtit sig nöja med skumgummiproppar kan nog fortsätta med dem.
Bose SleepBuds kan vara till stor hjälp för den som har svårt att somna, men den som hittills låtit sig nöja med skumgummiproppar kan nog fortsätta med dem.

Slutsats

Om du hör till sorten som tycker det fungerar bra med helt vanliga skumgummiproppar för någon tia, har du säkert trillat av vagnen här för länge sedan.

För dem som tycker om att somna till någon form av ljud, och dem är det å sin sida många av, finns nog mer att hämta här, vilket vi också fick demonstrerat av nyhetschef Niklas Plikks bättre hälft, som absolut upplevde att Sleepbuds gjorde det lättare att maskera tung andning och snarkningar.

Undertecknad var kanske inte fullt lika begeistrad. Jag hade först och främst önskat att själva propparna var antingen snäppet mindre eller något mjukare i utformningen, så att det konsekvent gick bra att sova med örat mot kudden på ett ordentligt sätt.

Allt som allt finns det nog sömnhjälp att hämta här, men priset håller helt enkelt inte för vad du får. Det hela kokar ned till vad potentiellt bättre sömn är värt. Ur den synvinkeln är kanske inte 3 000 kronor helt avskräckande.

Bose Sleepbuds får betyget 7/10 av tekniksajten Tek.no, som genomfört och först publicerat testet.

Fördelar med Bose Sleepbuds:

  • Bra batteritid
  • Går inte hela vägen in i örat
  • Snyggt etui

Saker att fundera över:

  • Inte bekväma att ha på för länge
  • Kan inte spela musik
  • Ljuden spelas i väldigt korta slingor
  • Extremt kostsamma i förhållande till hur lite de kan göra
  • Ingen aktiv brusreducering
Publisert:

LÄS VIDARE