Mobiltelefoni

Napsters mp3-tjänst har stängt

TEKNIK

men snart kan du ladda ned musik igen helt lagligt

Napsters tjänst är just nu oanvändbar, sedan filöverföringen i går stängts av helt.

Databasbuggar uppges ligga bakom driftstoppet, och Napster vill inte ange något datum för när tjänsten åter kan vara igång.

Sedan Napster i mars lovade att se till att upphovsrättsskyddat material inte ska gå att ladda hem med hjälp av deras programvara har mp3-överföringstjänsten brottats med problem att filtrera bort rätt material.

I ett försök att gå rätten till mötes blockerades alla gamla versioner av Napster för ett par dagar sedan. Användarna tvingas nu ladda ner en ny version med förbättrade filtreringsfunktioner, för att minska spridningen av piratkopierad musik, om de vill fortsätta att använda tjänsten.

Användarna flyr tjänsten

Men den senaste Napsterversionen har i stället visat sig filtrera bort för mycket, vilket har gjort att användarna flytt tjänsten.

Nu väljer Napster att stänga ner filöverföringen helt. Nedstängningen beror på databasbuggar i samband med införandet av de nya blockeringsfunktionerna, uppger Napster. Det är oklart när tjänsten åter kommer att vara i drift.

Hittills har mp3-filtreringen baserats på artistnamn och låttitlar, vilket har lett till att påhittiga användare hittat på nya, något felstavade namn på sina favoritartister, och kunnat fortsätta utbyta musiken med varandra. Men det ska det nya filtret sätta stopp för.

- Den nya tekniken som vi använder oss av känner igen filerna på hur musikens är uppbyggd, så låtarna kan identifieras även om namnet är felstavat, säger Paul Breton på Napsters marknadsavdelning.

Napster arbetar även med att ta fram en avgiftsbelagd tjänst i samarbete med de stora musikförlagen. Därför är det extra viktigt för dem att visa sin goda vilja och stoppa piratkopierad musik.

Samtidigt blir alternativen för musiknedladdning för den som inte är nogräknad med att ha lagen på sin sida allt fler. I skuggan av Napsterdomen har flera nya tjänster vuxit fram, som har tagit över många av Napsters användare.

Lotta Holmström

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Mobiltelefoni

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni