iPod Nano med video minst men inte vassast

Av: Peter Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Så kalarar den sig mot utmanarna

1 av 4

Videokamerorna blir bara mindre och mindre.

Just nu hävdar Apple att deras Ipod Nano med video är minst.

Aftonbladet.se har jämfört den med några av konkurrenterna.

iPod Nano har funnits sedan hösten 2005 och är nu inne på sin femte generation. Den är storsäljaren i Nano-familjen. Av de 250 miljoner iPods Apple sålt har 100 miljoner varit Ipod Nano.

Att Apples iPod Nano fungerar bra som musikspelare vet nog de flesta i dag. Sedan två år tillbaka kan de också spela upp videofilm på ett rätt vettigt sätt. Skärmen är visserligen ganska liten, 2,2 tum. Men trots det fungerar det att se på video i en Ipod Nano - åtminstone inte alltför långa klipp.

Spelar in rörlig film

Den kanske största nyheten med den senaste modellen av iPod är att den också är en videokamera. Minsta i världen om man får tro Apple. Det kan vara hursomhelst med det. Liten är den i alla fall.

Nanon är nio centimeter hög, knappt 3,9 centimeter bred, bara 0,62 centimeter tjock och väger bara endast 36 gram. Men trots det har Apple lyckats få in en videokamera i spelaren. En videokamera som dock inte kan ta stillbilder. Skälet till det ska, enligt Apples vd Steve Jobs, vara att det inte finns tillräckligt tunna videokameror med stillbildsfunktion.

Som mobilkamerornas insplening

Videokameran i iPod Nano klarar så kallad H.264 VGA-video. Det vill säga 640 x 480 bildpunkter, upp till 30 bildrutor per sekund med AAC-ljud. Med andra ord ungefär den kvalitet som mobiltelefoner med video klarar av. En bildkvalitet som ligger klart under den man får från ”riktiga” videokameror. Men den räcker trots det för att spela upp på en 42-tums platt-tv även om den gör sig bäst på en datorskärm.

För att få en uppfattning hur bildkvaliteten på iPod Nano står sig mot konkurrenterna har Aftonbladet.se testat den mot Creatives pocket videokamera Vado och en Samsung Omnia Hd mobiltelefon.

Creatives Vado har funnits ute en tid och finns också i en version som klarar hd formatet. Men den enklare Vadon är billig, kostar bara runt 600 kronor trots att den har digital zoom och är intressantare att jämföra med eftersom den har samma vga-upplösning som iPoden.

Omnia i egen prisklass

Samsungs Omnia Hd spelar i en annan prisklass. Den går går runt 6 000 kronor. Fast då får man också en smart mobil som kan de mesta. Den kan dessutom spela in video i hd-format. Att klippen från Omnian har den högsta kvaliteten är därför inte förvånande. Men iPod Nano klår Creative Vado ganska rejält. Både utomhus i solsken och inomhus i lampbelysning klarar sig Nanon riktigt bra. Vado har däremot en digital zoom som man ibland kan sakna i iPoden.

iPod Nano är en liten videokamera också. Kanske till och med minst i världen. För att filma kompisar och lägga upp klipp på Youtube är den ok. Jämfört med Creative är den ett bättre köp om man har råd eftersom man får en musikspelare och fm-radio på köpet.

Men en videokamera som kan konkurrera med ”riktiga” videokameror är det inte. Det skulle däremot Samsung Omnia HD kunna vara. Åtminstone för filmning utomhus.

Publicerad: