Dogmakamera för hobbyfilmaren

1 av 3 | Foto: Prisvärd För ett par tusenlappar blir kameran din.
TEKNIK

Den här våren och sommaren har vi sett mängder av små, lätta och billiga videokameror komma ut på marknaden. Antalet tillgängliga så kallade Youtube-kameror är nu fler än jag faktiskt har lust eller ork att hålla reda på.

Den senaste trenden bland tillverkarna är nu att även erbjuda hög upplösning för de små fickvideokamerorna. Så är givetvis även fallet med vårt allra senaste test-offer: Camileo Pro HD från Toshiba.

Den lilla upprätta videokameran från elektronikjätten Toshiba ligger bra i handen, är enkel att komma igång med och har en angenäm prislapp. Inga frågor så långt.

Camileo Pro HD är högupplöst, har en optisk zoom på tre gånger, makromode, inbyggd lampa, en bildsensor på fem megapixel samt ett speciellt mörkerläge. Sammantaget låter det mycket bra.

Att den dessutom kan bli din för omkring 2 000 kronor gör att det känns som en riktigt bra affär för den kamerasugne. Men hur är det egentligen?

Efter att ha testat lite olika lägen, vinklar, ljus och varit allmänt jobbig mot den lilla Toshibakameran är mina intryck ungefär som innan. Den ligger bra i handen, pistolgreppet fungerar utmärkt och den vridbara skärmen gör livet lättare, precis som det är tänkt. Kameran är lättanvänd och man kan utan problem kontrollera samtliga funktioner utan att behöva byta grepp. Med tummen kommer man åt allt som behövs och det märks tydligt att ingenjörerna har tänkt på användaren under framtagningen av kameran.

Det är enkelt att växla mellan de olika lägen som finns. Meny, mode, zoom, tele stillbild eller video - allt är endast en tumrörelse bort. Det är bra och det gör att man kan lägga fokuset på det som händer framför kameran istället för att försöka hålla koll på eller pilla med en massa inställningar och därmed missa viktiga bilder.

Detta är en kamera som andas enkelhet. Sikta, skjut och njut är vad som är tanken med denna lilla smidiga maskin. Den mer allvarligt sinnade hobbyvideo-filen bör nog välja en annan och avsevärt mycket högre prissatt kamera än denna lilla videokamera från Toshiba.

Design

Kameran är upprätt och använder sig av pistolgrepp. Det gör att den ligger bra i handen och att man relativt snart lär sig att komma åt alla funktioner med tummen. Kan dock vara svårt om man har små händer, men enkelt, smidigt och lättkontrollerat är det. Just ordet enkelhet är något som återkommer flera gånger när det gäller den här kameran. Både i positiv och negativ bemärkelse.

Kameran är enkel att komma igång med. Den är snygg, smidig och kan användas av mamma utan genomgång, (har testat) så på det hela taget känns Camileo Pro HD som ett ganska lyckat designarbete av de vita rockarna på Toshibafabriken.

Prestanda

Toshiba Camileo Pro HD är en budgetkamera och den vänder sig till de som in första hand vill ha en billig och duglig videokamera för att fota eller filma utan några större krusiduller. Antalet pixlar är många och funktionerna är enkla, kanske är det så att den är lite i enklaste laget eftersom den faktiskt saknar en del funktioner. Bland annat saknas möjligheten till att själv ställa in skärpan. Det enda som erbjuds är ett ganska långsamt autofokus. Det där med automatik kan vara både en fördel och en nackdel beroende på hur mycket man gillar att skruva och fixa själv.

För att vara en så pass enkel kamera som det här ändå är så överraskar bildkvaliteten positivt. I gynnsamma ljusförhållanden är den riktigt bra, dock försämras upplevelsen ungefär i samma takt som ljuset försämras. Nattläget fungerar, men det lämpar sig väldigt mycket bättre för visning på Youtube eller liknande sajter än uppblåst på en stor högupplöst tv-skärm. Eftersom det ökar på de befintliga färgerna på bekostnad av ett lägre antal bildrutor per sekund.

Kameran har ett inbyggt minne på 128 MB, men för att kunna spara mer än ett par minuter så bör ett minneskort införskaffas omgående. Fyra gigabyte blir ungefär två timmars video. Bildsensorn är en CMOS på fem megapixel och man kan pressa upp stillbildläget till hela åtta megapixel, dock lönar det sig inte nämnvärt eftersom bilden då blir avsevärt mycker grynigare än vid inställningar på tre eller fem megapixlar.

Camileo spelar in video med en hastighet av 30 bilder per sekund och den inställningen går inte att ändra. 30 fps passar bättre på nätet än på skiva. Men tänkta köpare av den här kameran lutar nog mer åt enkelhet och glada semesterbilder på familjen än teknik och inställningsnörd-ism av stora mått så mer än att uppmärksamma detta med bildfrekvensen tänker jag inte göra.

Det finns flera olika lägen att använda, dels digitala effekter som bland annat svart/vitt eller classic. Andra lägen är bland annat vitbalans eller exponeringskontroll. Den gemensamma nämnaren för samtliga inställningar är dock att de minst sagt är begränsade vad det gäller valmöjligheter. De allra flesta är enkelt åtkomliga via joysticken som styrs med tummen.

Det här är som nog de allra flesta nu börjar förstå inte en kamera för inställningsfanatikern. Här handlar det om att sikta, skjuta och avnjuta - inget mer. Det ska vara och är enkelt, lättfattat och där tycker jag att Toshiba har lyckats. Dock hade jag personligen gärna sett en snabbare zoom, manuellt fokus samt lite fler inställningsmöjligheter, men man får ju som bekant vad man betalar för och i det här fallet tycker jag nog att man faktiskt får en hel del.

Slutsats

För den som är på jakt efter en relativt enkel och prisvärd kamera som hela familjen kan använda från dag ett så är Camileo Pro HD från Toshiba ett bra val. Men för den som vill ha lite mer att bita i eller kanske en kamera med fler inställningsmöjligheter än vad dennna erbjuder så finns det bättre alternativ. Men som enkel familjekamera med en attraktiv prislapp så får Toshibas lilla Camileo tre och en halv poäng av fem möjliga och det är klart godkänt.

Andreas Raucher/Prylportalen