Som Bambi på hal is

TEKNIK

Fyrbenta roboten ”Big Dog” halkar, springer och hoppar

Världens mest avancerade fyrbenta robot.

Så beskriver tillverkaren Boston Dynamics sin packåsna ”Big Dig”.

Den klarar 150 kilos packning och tar sig upp på egen hand om den faller.

Den kan gå, springa, pulsa i snö och klättra över kuperad terräng. Den fyrbenta roboten ”Big Dog” ska kunna ta sig fram överallt där människor och djur kan röra sig.

Roboten kan se lite lätt komisk ut men är tänkt att användas i krig. Projektet som är finansierat av US Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), hoppas att ”Big Dog” ska kunna fungera som packåsna åt soldater i områden där vanliga fordon inte kan ta sig fram.

Inbyggda sensorer

”Big Dogs” hydraulik drivs av en encylindrig, bensindriven tvåtaktsmotor. Den är ungefär i samma storlek som en stor hund (därav namnet) och är ungefär en meter lång, 0,7 meter hög och väger cirka 75 kilo.

Varje ben har fyra leder och med hjälp av inbyggda sensorer kan roboten känna av variationer i marken så att benen kan kompensera för dem.

154 kilo packning

”Big Dog” kan ta sig fram i en hastighet på cirka 6,4 kilometer i timmen, kan klättra uppför sluttningar med 35 graders lutning och kan bära cirka 154 kilo.

Tillverkarens video visar hur roboten med packning klättrar uppför en höstbacke. När den får en kraftig spark i sidled, får den kämpa för att hålla balansen men klarar sig utan att falla. När den befinner sig ute på hal is, halkar den runt som Bambi, tappar balansen och faller men klarar sedan att ta sig upp på alla fyra igen och gå vidare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Robotar