Hur mår du i dag, Aina?

Publicerad:
Uppdaterad:

TEKNIK

Pensionärer ska få sällskap i sina hem – av robotar

Pensionärernas nya bästis är en giraff.

Den långhalsade roboten hjälper seniorer att hålla kontakt med släkt och hemtjänst via webbkamera.

– Vilken häftig uppfinning, säger Aina Carlsson, 83.

Hon är huvudperson i en film som Västerås kommun ska använda för att visa pensionärer hur den mobila roboten Giraff fungerar. I går var det inspelning.

– Sådär Aina, nu kan du ta ett steg fram och prata med Maria i Giraffen, säger robotens uppfinnare Stephen von Rump och viftar med händerna.

Följa med till toaletten

Aina skrattar högt när sjuksköterskan Maria Gills ansikte dyker upp på robotens tv-skärm. Hon är lyrisk över apparaten.

– Om jag blir ostadig på benen framöver ser jag hellre att Giraffen exempelvis följer med mig på toaletten än att en person från hemtjänsten sitter och väntar på mig i köket. Då slipper jag stressa och kan gå på toa när jag vill, säger hon.

Stephen von Rump och två kollegor skapade Giraff för att företagare skulle kunna delta på möten utan att behöva vara fysiskt närvarande. Men när de lanserade produkten visade det sig att efterfrågan kom från ett helt annat håll – äldrevården.

En social kontakt

– Många äldre som bor hemma får hjälp med matlagning och städning men saknar social kontakt. Med Giraff kan hemtjänst, anhöriga och vänner hälsa på de äldre virtuellt och både spara tid och få de äldre att känna trygghet, säger han.

Men kan en robot ersätta en människa?

– Det handlar inte om en ersättning utan en extraresurs. De äldre som har testat Giraff säger att den gör dem friare och mindre ensamma.

Publicerad: