Nytt förslag: Pant på mobiler

TEKNIK

Folkpartiet vill införa pant på förbrukade mobiltelefoner.

Men återvinningsbranschen är osäker på om pant är lösningen på problemet.

Folkpartiet har i dagarna lagt en motion om möjligheten att införa ett pantsystem på mobiltelefoner och andra produkter för att underlätta att fler varor återvinns till förmån för miljön.

Jan-Olof Eriksson, vd för återvinningsföretaget El-kretsen säger till Prylportalen att han inte är säker på om systemet med pant på mobiler innebär lösningen på problemet.

– Nej, en pant riskerar att urholka producentansvaret och blir bara ett trubbigt instrument. Dessutom tas miljöansvaret ifrån konsumenterna.

Tre mobiler per person

De senaste tio åren har det handlats 25 miljoner mobiltelefoner i Sverige vilket innebär tre stycken per invånare i snitt, enligt en undersökning från El-kretsen. Statistiken visar också att de senaste tre åren sålts sju gånger så många mobiler, än det antal som gått till återvinning.

– Det är förhållandevis lite av dessa elprylar som läggs i soporna, det visar en så kallad plockanalys som gjorts av Avfall Sverige, säger Eriksson.

Bara början

Han menar att det säkert ligger många mobiltelefoner i folks byrålådor idag, eftersom det är en så tydlig produkt som alla har.

– Däremot kanske mobiler fungerar bra som en murbräcka för att ge oss en annan lösning även för andra produkter, som exempelvis miniräknare och minneskort. Mobilen kan dra med sig det övriga i prylväg så att vi kan återvinna mer hemelektronik över lag. Det är i samband med bostäderna som återvinningen bör ske, men alla vet inte hur de ska sortera sitt elektronikavfall.

Vad gör ni på El-kretsen för att ändra på det?

– Vi håller på med en noggrannare analys som bara är i uppstartsfasen, så jag kan inte ge mer detaljer ännu, säger Jan-Olof Eriksson.

Prylportalen har sökt Karin Granbom från folkpartiet för en kommentar men inte lyckats.

Susanne Scheibe, Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM