Medison bakom fasaden

TEKNIK

Vi granskar företaget som lovar datorer för bara tusen kronor

1 av 2 | Foto: Medisons vd Valdi Ivancic.

De senaste veckorna har Medison varit i hetluften.

Vi har skrapat på fasaden till företaget som lovar bärbara datorer för en tusenlapp.

Är erbjudandet för bra för att vara sant?

Personen bakom företaget Medison heter Valdi Ivancic. Han vill inte tala med oss, vi har har sökt honom för kommentarer upprepade gånger utan framgång.

För några dagar sedan publicerades dock en längre intervju med Valdi Ivancic, som är företagets vd, på nättidningen JNytt´s hemsida. Där berättar han om sin bakgrund och utbildning men även hur den senaste turbulenta tiden har varit. Sedan dess har ytterligare en längre intervju med Valdi Ivancic publicerats på samma sajt.

Hemsidan

Trots att det är datorerna som har gett Medison all uppmärksamhet är det mycket som kretsar kring företagets hemsida.

Det är nämligen den som kommer att generera företagets inkomster framöver och inte datorerna. Via hemsidan kommer intresserade företag att kunna teckna samarbetsavtal med Medison för att på så sätt kunna erbjuda Medisons kunder sina produkter. Via partnersidan och dess olika samarbetsavtal planerar Medison att tjäna mycket pengar.

Det billigaste avtalet är anpassat för en handlare på lokal nivå och enligt Valdi Ivancic kommer det att kosta omkring 100 000 kronor per månad. För ett riktigt stort företag skulle summan bli avsevärt mycket högre och närmast ligga i storleksordningen 2 till 20 miljoner per månad.

Ett av de företag som Valdi Ivancic gärna skulle ha ett sådant samarbetsavtal med är datorjätten, Microsoft. Prylportalen har idag talat med Microsofts pressansvariga, Weronica Nilsson för att på så sätt försöka ta reda på hur det ligger till med det eventuella samarbetet mellan Medison och Microsoft.

Pågår det förhandlingar om ett samarbete mellan Microsoft och Medison?

– Det kan jag tyvärr inte svara på. Medison finns i inte med i Microsofts partnerprogram.

Verkställande direktören

Enligt JNytt har Valdi Ivancic dubbla utbildningar från högskolan i Jönköping. En lärarutbildning samt en ingenjörsutbildning.

Både en ingenjörsutbildning och en lärarutbildning har påbörjats, Ivancic har dock inte tagit ut examensbevis för någon av utbildningarna trots att han är registrerad för hela 376 högskolepoäng, enligt expeditionen på skolan.

Vid förra veckans presskonferens i Stockholm meddelade Valdi Ivancic att han har politiska ambitioner. Han kan mycket väl kan se sig själv som en framtida politiker, till och med som statsminister.

Dock vill han inte representera Folkpartiet igen. Ett parti som han enligt egen uppgift lämnade eftersom han tyckte att partiet hade blivit för främlingsfientligt.

Valdi Ivancic var tidigare aktiv på lokal nivå inom folkpartiet i Blekinge. Enligt partiets sekreterare i Blekinge, Emmanuel Norén, anslöt sig Valdi Ivancic till partiet inför valet 2002 då han även drev en mindre personvalskampanj. Kampanjen var delvis självfinansierad men även med ett mindre stöd från partiet, säger Emmanuel Norén.

Vad hade Valdi för uppgifter inom Folkpartiet?

- Jag tror att han var ersättare i någon teknisk nämnd

Hur fick du för bild av honom under hans tid inom partiet?

- Han är en driven och ambitiös person som har förmågan att inspirera människor

Har du hört talas om ”tusenkronors-datorn”?

- Ja, jag har haft lite mejlkontakt med Valdi från Brasilien och sen har jag hört om den via media.

Har du beställt någon dator?

- Jag har fått om erbjudande om att göra det, men jag är lite osäker efter att ha läst en artikel om Medison på Aftonbladet.se

Skulle du kunna tänka dig att köpa en dator av Medison?

- Nja, jag vet inte. Jag är lite tveksam efter alla skriverier.

Företagets namn

Medison är inget nytt företagsnamn. Valdi Ivancic har tidigare varit inblandad i ett flertal företag med namnet Medison i Sverige. Närmare bestämt tre stycken har funnits eller finns registrerade i landet, alla med samma bolagsmän. Företagens olika namn är Medison HB, Medison Inlärning HB samt Medison Media HB. En av de fyra som var med och startade dessa företag är Leif Andersson som kom i kontakt med Valdi under studietiden i Jönköping.

Vad hade företagen för verksamhet?

- Vi tog fram pedagogiska läromedel.

Varför gick de i konkurs?

- Valdi gillar att spänna bågen högt och ibland blir det fel. Han ville satsa hårt och tog över 94 % av rösterna i bolaget samtidigt som han gick in med ganska mycket egna pengar. Han lånade även en miljon av banken tror jag mig minnas.

Har ni någon kontakt i dag?

- Lite grann, inte så mycket

Skulle du köpa en dator av Valdi?

- Jag vet inte, Valdi är en duktig säljare och han spänner bågen högt. Han är ingen elak människa, men det låter rätt så otroligt.

Datorförsäljaren

En person med gedigen erfarenhet av att sälja datorer till svenska folket är Claes Wellton som under 80-talet blev känd för den stora allmänheten via sitt företag Lap Power. Prylportalen ringde upp honom för att ta del av hans gedigna erfarenheter inom området.

Vad tror du om Medisons erbjudande?

- Jag har ju inte sett någon specifikation, så det är svårt att säga. Men det finns ju ett begränsat antal tillverkare av komponenter och jag har lite svårt att se hur det kan vara realistiskt.

Är det möjligt att sälja en dator för en tusenlapp?

- Det är teoretiskt möjligt, men eftersom specifikationen saknas kan man ju allvarligt börja betvivla att det är på riktigt.

Varför tror du att Medison har gått ut till media som dom har gjort?

- Ska man göra något så krävs det uppmärksamhet. Men det behövs en viss trovärdighet och den kommer företaget att förlora om de inte kan leverera de utlovade datorerna.

Vad har du för bild av företagets vd, Valdi Ivancic?

- Han lever nog lite i det blå. Ska man ta ner månen så måste man sikta högt, men man behöver fortfarande stå med båda fötterna på jorden.

Vad tror du om allt det här?

- Min spontana reaktion är att det inte är realistiskt. Det här är överdrivet optimistiskt

"Inga kommentarer"

Vi når Medisons tekniske direktör Eric Dietersson på hans mobiltelefon. Men han varken vill eller kan kommentera någonting kring företaget eller datorerna. Han befinner sig på semester och säger att han inte alls är insatt i ärendet.

Hur går det med datorleveransen, kommer datorerna fram nästa vecka?

- Det vill jag inte kommentera, jag har ingenting att säga om det där. Du får vända dig till Valdi

Vet du hur jag får tag i honom? Han svarar inte på mobilen.

- Prova att skicka ett mejl via hemsidan

Hur går det med hemsidan, blir den klar i tid?

- Jag har inga kommentarer, jag vill inte kommentera det här.

En sista fråga, hur kom du in i företaget?

- Jag kan inte kommentera det här överhuvudtaget.

Vi har flera gånger sökt Valdi Ivancic och hans kollegor Robert Klanjac, Per Söderberg och Lauri Kuru för att få en kommentar. Men det har inte gått att nå någon av dessa trots upprepade försök.

Deadline nästa vecka

Nu börjar det bli bråttom för männen bakom företaget. Det är nu mindre än en vecka kvar till den utlovade första leveransen av de minst sagt omtalade datorerna.

Samtidigt ska även företagets framtida kassakossa, den egna partner-hemsidan sjösättas.

Vi väntar med spänning på fortsättningen.

Tidigare artiklar om Medison

Andreas Rauch , Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer