Kameramobilerna knappar in

TEKNIK

Bättre blixt och kvalitet – nu kan familjekameran ersättas

Mobiltelefonerna är i kapp digitalkamerorna.

De nya kameramobilerna är minst lika bra.

- Det blir något helt nytt när var och en kan gå omkring med en riktigt bra kamera i fickan, säger Per Alksten på Sony Ericsson.

Ända sedan de första kamera-mobilerna dök upp för fyra år sedan har det sagts att nu är de lika bra som digitalkamerorna. Men digitalkamerorna har blivit bättre, mindre och billigare. Mobilkamerorna likaså, men saker som bildkvaliteten, objektiv och blixtar har haltat.

Men nu är det slut med det. De nya 3-megapixelskamerorna som sitter i många av vårens nya kameramobiler håller en sådan klass att de definitivt kan ersätta den vanliga familjekameran.

Kalasbra blixtar

Mobiltillverkarna har löst problemet med blixten som tidigare var ett stort hinder för att kameramobilen skulle kunna ersätta en digitalkamera fullt ut.

De blixtar som finns på vårens modeller räcker bra för de klassiska familjebilderna av släktingar och vänner vid och runt matbord när det bjuds till fest.

Bildkvaliteten har blivit påtagligt bättre med de nya 3-mega-pixelskamerorna i mobilerna. Men å andra sidan innebär det att det krävs mer lagringsutrymme i mobilerna. Inte minst om man både vill kunna spara bilder i mobilen och lyssna på musik.

Men de nya minneskorten som klarar att lagra upp till 2 gigabyte räcker mer än väl.

Tio megapixel på väg

Värre doningar är på väg. På den stora teknik- och prylmässan Cebit i Hannover i mars visades kameramobiler med både 5- och 10-megapixelskameror.

De första kameramobilerna med fem megapixlar kommer på den svenska marknaden till hösten. Tio megapixel i mobilen lär vi dock få vänta på till första halvan av nästa år.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM