Teknik

Han är Juholts värsta skräck

Av: 

Anette Holmqvist

TEKNIK

Jonas Sjöstedt redo stjäla besvikna S-röster

PROCENTAREN Kandidaten till ny V-ledare, Jonas Sjöstedt, tror att V kan bli ett parti med 10–15 procent av väljarna.
PROCENTAREN Kandidaten till ny V-ledare, Jonas Sjöstedt, tror att V kan bli ett parti med 10–15 procent av väljarna.

Jonas Sjöstedt är Håkan Juholts mardröm.

Favoriten till att ta över efter V-ledaren Ohly kan locka besvikna S-väljare åt vänster.

– Jag tror det finns ett underlag på 10–15 procent för oss, säger Sjöstedt.

Vänsterflykt hotar Håkan Juholt.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet brukar kallas ”kommunicerande kärl”. När ena partiet har problem växer det andra. Kort sagt: många väljare går hellre till värsta konkurrenten på vänsterkanten än tar steget över blockgränsen.

I Aftonbladet/United Minds senaste opinionsmätning för oktober var S tapp (–2,4) i princip detsamma som V:s tillskott (+2,3). Detta kan ställa till bekymmer för Håkan Juholt.

Optimism i V

För samtidigt som han är ute på förlåt-turné i landet rasar hans parti i väljaropinionen. Senast i gårdagens Synovate där partiet backar till 28,1 procent.

I V är läget ett annat. Opinionskurvan har pekat svagt uppåt senaste tiden och favoriten till att ta över, Jonas Sjöstedt, har tidigare visat sig vara en valvinnare som samlar många personkryss.

Och enligt Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, är Sjöstedt ett hot mot Håkan Juholt.

– Sjöstedt kan få V att bli signifikant större än de fyra-fem procent de har i dag. Han förknippas mindre med det gamla och kommunismen och mer med det nya som växer fram, säger han.

Inga mardrömmar

Även Jonas Sjöstedt tror att V har goda chanser att locka besvikna socialdemokrater – oavsett vem som leder partiet efter kongressen i januari.

– Om vi visar att vi är ett trovärdigt alternativ och får ut vår politik tror jag det finns ett underlag för minst 10–15 procent för oss, säger han.

Tror du Juholt drömmer mardrömmar om dig?

– (Skratt) Nej, han har nog mycket annat att drömma om ...

Håkan Juholt själv har dock inte gett upp. Han är övertygad om att det är politiken som avgör hur det går för S framöver.

– Valet 2014 kommer att avgöras av vilket parti som har bäst politik för jobb, för skolan, för pensionärer och barnfamiljer, säger Juholt.

Och tillägger:

– Det är fullt naturligt att mer än en veckas skriverier där fakta blandats med lögner om mig har sänkt stödet för mig och Socialdemokraterna.

De fyra som kandiderar till V-ledarposten är, förutom Sjöstedt, Ulla Andersson, Rossana Dinamarca och Hans Linde. Sjöstedt har ett försprång eftersom han är nominerad av flest distrikt.

Publisert: