Black Friday

Tänk efter – innan du köper ny mobil på rean

Black Friday: Så sparar du pengar på nya mobiltelefonen

Av: 

TT

Den som ska köpa ny mobiltelefon bör tänka efter. Det finns pengar att spara på att välja både telefon och abonnemang som är "lagom".
Den som ska köpa ny mobiltelefon bör tänka efter. Det finns pengar att spara på att välja både telefon och abonnemang som är "lagom".

TEKNIK

Det är ingen vågad gissning att det just nu i många hem inför Black friday och jul diskuteras inköp av en ny mobiltelefon.
För många är det den enklaste saken i världen – de köper bara den senaste versionen av telefonen de alltid använt. Men de allra flesta kan spara rätt stora pengar på att tänka efter lite före.

Fundera före köpet

Normalanvändaren som vill göra det lätt för sig går till sin operatörs butik eller något av de stora elektronikvaruhusen och säger "jag vill ha en ny telefon". Människan på andra sidan disken är förhoppningsvis hjälpsam och på tio minuter har kunden en ny, ofta ganska dyr, telefon med det gamla simkortet isatt och det är bara att tuta och köra.

Kvar är förstås – om man har bytt telefontillverkare eller inte har en ordentlig backup tillgänglig – problemet med att föra över bilder, kontakter, sms och att installera alla appar som är nödvändiga för ett friktionsfritt liv.

Men för de allra flesta är det fel väg att gå. Det första alla telefonköpare bör göra är att fundera över vad som har varit bra och vad som varit dåligt med den gamla telefonen. Är den 3–4 år gammal får man i dag otroligt mycket bättre kvalité för i sammanhanget ganska blygsamma pengar.

Det som kallas budget- eller mellanklasstelefoner är fullt tillräckliga för de allra flestas behov. Nya modeller inom de kategorierna finns bara med operativsystemet Android och för den som vill ha en billigare Iphone återstår bara att leta efter lite äldre modeller som fortfarande finns i butikerna.

Kolla recensionerna

Inom Androidvärlden finns säkert modeller från närmare ett dussin tillverkare i butikerna. Samsung, Huawei och Sony har de flesta säkert hört talas om, men det finns fler som är värda att titta närmare på. Finska Nokia är tillbaka på banan i just de här segmenten och från Kina kommer Oneplus, Xiaomi och Motorola som ägs av pc-tillverkaren Lenovo.

Det bästa rådet för den som ska välja är att titta på recensionerna i någon av facktidningarna på nätet.

Varning för gamla abonnemang

Samtliga operatörer har billigare modeller i sina sortiment även om de sällan lyfts fram i reklamen. I samband med telefonbytet är det närmast ett måste att titta på vilken typ av abonnemang man har. Har det rullat på under flera år är det sannolikt onödigt dyrt och det är dags att byta.

Spänn ögonen i människan på andra sidan disken och gör klart att du vill ha det bästa de kan erbjuda. Gratis samtal och sms är standard i dag och den enda frågan du egentligen behöver besvara är hur stor datamängd du behöver. Är du en "normalsurfare" räcker 5 GB i månaden. Den som ser på tv, video eller streamar mycket musik behöver mer, inte sällan mycket mer.

Tänk på bank-id

För den som väljer att köpa en telefon som inte är låst till en operatör kontant finns det fördelar. Det blir lättare att hitta abonnemanget som passar dig bäst och det är också lättare att byta operatör när bättre erbjudanden dyker upp. Sitt mobilnummer får man kostnadsfritt flytta mellan operatörerna.

De som har telefoner som är 4–5 år gamla och som inte har uppdaterat operativsystemet bör definitivt fundera på att byta upp sig. Mobilt bank-id fungerar i dag bara med operativsystemen Android 5 som släpptes för fyra år sedan och Apples iOS 9 från 2015 eller senare versioner.

Den utvecklingen kommer av säkerhetsskäl att fortsätta och för den som använder appen för bank- och myndighetskontakter är det kanske det främsta skälet för att köpa en ny telefon.

Fakta: Mobiltelefonköp

De dyraste mobiltelefonerna passerade för ett par år sedan 10 000-kronorsgränsen. Bland flaggskeppen annonseras Apples iPhone Xs Max nu utan abonnemang för nära 17 000 kronor, Samsungs Galaxy Note 9 kostar strax under 13 000 och Huaweis Mate 20 Pro precis under 10 000 kronor.

I budget- och mellanklassen finns en uppsjö av telefoner som kostar 2 000–5 000 kronor.

Ett annat alternativ är att köpa en nyare begagnad telefon på till exempel Blocket. Då bör du kräva kvitto på inköpet, kontrollera att telefonen inte är spärrad eller låst till en operatör.

Publisert:

LÄS VIDARE

Black Friday 2018 – Allt om shoppingdagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Black Friday

Mobiltelefoni

Xiaomi

Iphone

Huawei

Bank-id

Android