Iphone

Så gör du med ditt gamla Iphonebatteri

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Batteriet till din Iphone kan göra telefonen långsammare.
Batteriet till din Iphone kan göra telefonen långsammare.

TEKNIK

Din Iphone kan ha blivit slöare om batteriet är gammalt.
Så hur vet du om det är dags att byta batteri, och hur går du till väga?
Tekniksajten tek.no tipsar.

Det har stormat rejält kring Apple sedan det avslöjades att företaget medvetet slöar ner Iphones med gamla batterier när de släpper nya systemuppdateringar.

Apples förklaring – att man vill förhindra plötsliga avstängningar när telefonernas processorer drar mycket ström – har inte uppskattats av konsumenter som dragit företaget inför rätta.

Den amerikanska techjätten har sedan dess bett om ursäkt för bristfällig kommunikation, och sänkt priset på batteribyten för Iphone 6 och nyare. För 300 kronor ska nu Iphoneanvändare kunna få nya batterier världen över.

Men hur ska du gå till väga om du har ett gammalt Iphonebatteri? Den norska tekniksajten tek.no kommer med följande tips:

1. Kolla om du är ”drabbad”

Om du upplever att telefonen blivit trögare efter iOS-uppdateringar beror det inte nödvändigtvis på att Apple begränsat processorkapaciteten. Det kan till exempel bero på att operativsystemet helt enkelt kräver mer kraft.

För att ta reda på om batteriet är orsaken till trögheten ska du gå på in ”Inställningar” och sedan ”Batteri”. Om batteriet är gammalt och slitet kommer varningstexten ”ditt batteri kan behöva service” att dyka upp. Det gäller dock bara för telefoner uppdaterade med IOS 10.2.1 eller nyare.

Om texten dyker upp betyder det enligt tek.no sannolikt att din mobil fått reducerad prestanda, och att batteriet behöver bytas ut för att telefonen ska återfå full processorkraft.

Apple lovar att under inledningen av 2018 släppa en iOS-uppdatering som tydliggör batteriets hälsa.

2. Byt batteri via Apple

Om du har en Iphone med ett uttjänt batteri är det såklart billigast och enklast att acceptera den sämre prestandan och inte göra någonting.

Vill du byta batteriet finns det mängder med verkstäder att välja mellan. Men sedan Apple alltså lovat att sänka priset för batteribyte till 300 kronor är det förmodligen ett bra alternativ.

Apple har försäkrat att de ”snart” ska släppa detaljer kring hur du går till väga för att ta del av det reducerade priset, som ska gälla under hela 2018.

3. Byt batteri själv

Det går att byta ut batteriet själv, och batterier går att hitta på nätet för omkring 100 kronor. Men du behöver en del utrustning, och riskerar dessutom att förlora garantin på telefonen om du öppnar den.

Här finns en guide till hur du byter ut batteriet själv (på norska).

Publisert:

LÄS VIDARE

Iphone blev slöare - nu ber Apple om ursäkt

ÄMNEN I ARTIKELN

Iphone

Apple

Mobiltelefoni