5 tips när du ska köpa dator

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson listar de fem viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja ny dator.

1. Processor

Processorn är datorns hjärna och hjärta. Den avgör hur snabbt datorn går och hur mycket last den orkar dra utan att sacka. Det finns två stora leverantörer av processorer. Intel och Amd. För att vara hyggligt framtidssäkrad bör man i dag välja en så kallad 64-bitarsprocessor.

2. Minne

Datorn har i regel fyra typer av minne. Internminnet ROM som vanliga användare inte behöver bry sig om. Arbetsminnet, RAM, som avgör hur många program som datorn samtidigt orkar dra runt. Grafikminnet som styr hur snabbt saker kan visas på skärmen. Det kan vara delat med RAM. Samt hårddisken. Delar av hårddisken används emellanåt som arbetsminne av operativsystemet.

3. Hårddisk

Långtidslager och ibland arbetsminne. Bör idag inte vara mindre än 60 GB för att klara att lagra musik, bilder och video. Framför allt film kräver mycket lagringsutrymme.

4. Nätverkskort

Köper man en dator i dag ska den ha ett medföljande nätverkskort. Helst ska det också finnas ett trådlöst nätverkskort. Priserna för trådlösa nätverksprodukter har sjunkit kraftigt de senaste åren och trådlösa nät blir allt vanligare. Har man bärbar ska man definitivt har trådlöst nät så man kan koppla upp sig på stan.

5. Skärm

Till en stationär hemmadator bör man i dag ha minst en 17-tums skärm. Till bärbart är 17 tum rätt dyrt. Då får man kanske nöja sig med 15 tum. Men det räcker bra till en bärbar som man ofta sitter mycket närmare.

Fler supertips

Peter Pettersson

Publicerad: