Trasselfritt ljud

TEKNIK

Creative släpper trådlös iPod-docka

LAS VEGAS

Xdock Wireless heter Creatives iPod-docka som trådlöst strömmar ljud till en en eller flera mottagare.

Att Creative och Apple är ärkerivaler på i mediaspelarbranschen hindrar inte det förstnämnda företaget att släppa tillbehör för iPod. För likt företag som Silex, NuVo, Adimos och Altec Lansing lanserar även Creative en trådlösa docka som kan strömma ljud för vidare befordran till stereon.

Xdock Wireless använder sig av sitt egenutvecklade format “Xtreme Fidelity” som enligt Creative analyserar mp3-ljudet och förbättrar de delar som är kraftigt komprimerade. Resultatet skall enligt Creative bli ”bättre än CD” vilket milt sagt låter en smula överraskande då mp3-komprimeringen är ”förstörande”, det vill säga att borttagen ljudinformation aldrig kan återskapas. Ytterligare en finess är ”X-Fi CMSS-3D” som skapar virtuell surround för hötalare eller hörlurar.

Förutom ljud överför enheten även bilder och video. Räckvidden är runt 30 meter och en fjärrkontroll medföljer för bekvämt handhavande från vardagsrumssoffan.

Creative Xdock Wireless kommer att kosta 200 dollar här i USA när systemet kommer ut på marknaden i vår. Mottagarna köps separat och kommer att kosta 100 dollar styck. Svenskt pris och lansering får vi återkomma om.

Niclas Lidström , Prylportalen.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer