Teknik

Slutbläddrat?

Av: 

Annika Berge/Råd & Rön

TEKNIK

Näthandelsportalen Amazon lanserar digital bok

Lagom till jul lanserar företaget en elektronisk bokläsare med plats för upp till 200 böcker. Men kommer de att lyckas där flera andra gått bet?

Apparaten är döpt till Kindle som betyder ungefär tända eller väcka på engelska. Den är stor som en pocketbok och kostar 399 dollar (ungefär 2500 kronor), enligt New York Times nätupplaga.

Tre år har det tagit att ta fram Kindle, och användare kommer att kunna välja mellan 90000 titlar som kan laddas ner för knappa hundralappen. Ingen dator behövs eftersom innehållet levereras trådlöst, och användarna ska också kunna läsa tidningar och bloggar med hjälp av Kindle.

Lättläst skärm

Amazon säger själva att de har arbetat på att ta fram en så lätt och enkel produkt som möjligt, som låter användaren ägna sig åt läsningen. Till exempel har de tagit fram en skärm som är lättare att läsa, och själva apparaten använder mindre energi och blir inte lika varm som sina föregångare.

Inte först

Men Amazon är inte det första företag som lanserar en e-bok. Många andra företag, däribland Sony, har försökt men misslyckats att nå ut till köparna. En förläggare som uttalar sig till New York Times säger att han är positiv till Kindle men lite orolig över priset. ”Man måste vara en väldigt entusiastisk läsare för att investeringen ska löna sig”.

Tidningen skriver även att många förläggare är måna om att få tillbaka en del av de miljoner dollar de investerat i att digitalisera sina böcker. Men störst av alla är hoppet att de med e-boken ska nå ut till en ny generation teknik-älskande läsare.

Publisert: