Priskrig på SMS

TEKNIK

Mobiloperatören 3 sänker priserna till 10 öre – och tror konkurrenterna följer efter

Mobiloperatören 3 dumpar priserna på textmeddelandena – rejält.

10 öre per SMS kommer det att kosta.

Även jätten Teliasonera menar att mobiltelepriserna är på väg ner.

Foto: priskrig på gång Mobiloperatören 3 sänker priset till 10 öre - för sms till andra 3-abonnenter. Det kan utlösa ett priskrig mellan bolagen. Just nu är Comviq.net billigast med 62 öre.

Priserna på SMS behöver inte vara så höga. Så resonerar mobiloperatören 3 och sänker priset på SMS rejält. Med priset på 10 öre ligger de mer än 50 öre under de andra billigaste operatörerna.

Sverige bland de dyraste

– Sverige har bland världens högsta priser på mobiltelefoni. När vi kan sänka priserna så gör vi det, säger Elisabeth Lennhede, informationsansvarig på 3.

Och hon är övertygad om att de andra operatörerna kommer att följa efter.

– När vi sänkte priset på röst- och videosamtal såg vi att konkurrenterna följde efter, så sannolikheten är stor, säger hon till aftonbladet.se.

Bara inom operatören

I dag ligger priserna på SMS på mellan 62 öre och 1,35 kronor. Det är betydligt högre än i våra nordiska grannländer till exempel. I Danmark har priskriget drivit ner priset och hos en operatör betalar man bara ett öre per meddelande.

Med 3:s tilläggsabonnemang betalar kunden 33 kronor per månad och kan då få skicka 333 meddelanden. Men det finns en hake, priserna gäller bara SMS till andra kunder som har 3-abonnemang. För övriga gäller ordinarie prislista.

Operatören säger sig vilja få svenskarna att SMS:a mer. Under 2003 skickade vi 1,8 miljarder SMS, ett snitt på 200 per person. Det är betydligt lägre än i våra grannländer. I Norge och Danmark skickas fyra gånger så många.

På Teliasonera vill man inte kommentera huruvida operatören kommer att följa efter i SMS-priskriget.

– Vi avslöjar inte våra planer i förväg och jag undrar hur många som skickar så många SMS, säger Lars Billström, pressansvarig på Teliasonera.

Enligt honom skickar Teliasoneras kunder i snitt 21 SMS per månad.

– Och då blir ju priset ungefär detsamma, säger han.

Fler bildmeddelanden

Men att vi kommer få se lägre priser framöver, det bekräftar Lars Billström.

– Hittills pekar allt på att priserna snarare sjunker än stiger. Det är det enda man kan vara riktigt säker på, säger han.

Teliasoneras kunder skickade första kvartalet förra året 157 miljoner SMS, för motsvarande period i år var siffran 243 miljoner. Även MMS:andet ökar med rekordfart. Under hela förra året skickade Teliasonerakunderna 2,3 miljoner bildmeddelanden med sina mobiltelefoner. Under det första halvåret i år skickade de nästan lika många – 2,1 miljoner.

”Bättre med fasta priser”

På Tele2/Comviq tror man inte att man kommer att haka på priskriget.

– Det 3 erbjuder är någon typ av paket. Vi försöker att inte paketera våra tjänster utan titta på varje tjänst. Just nu bibehåller vi våra priser, säger Johan Pettersson, ansvarig för produktmarknadsföring på mobilområdet.

Den som inte använder 333 SMS kommer att betala för mycket menar han.

– Ett fast pris brukar tas emot bättre och vi kommer att se över våra priser löpande. Hittills ha priserna gått ner från introduktionspriset på 2,20-2,50 kronor till vårt pris i dag - 62 öre - som är det billigaste, säger Johan Pettersson.

Så mycket kostar SMS – hela listan

Tidigare artiklar

Tove Wennergren

ARTIKELN HANDLAR OM