Teknik

Så får du film och musik på nätet – lagligt

avPeter Pettersson

Aftonbladet guidar dig – se de hetaste tv-serierna helt gratis

Det går att hitta gratis musik och film på internet.

Lagligt, dessutom.

Det enda du behöver är en dator och bredband.

Regeringen vill ta krafttag mot fildelare.

Föräldrar oroar sig nu för barnens nerladdning.

Foto: Foto: TERJE LINDBLOM
Snabbt och enkelt Man behöver knappast vara någon datorexpert för att få tillgång till ett stor utbud av tv-serier, film och musik helt lagligt och gratis på internet.

Gratisutbudet har ökat det senaste året. Många artister och filmskapare väljer att lägga ut sitt material för fildelning – framför allt mindre kända musiker som ser internet som en bra marknadsföringskanal.

Utöver det finns en rad sajter som erbjuder musik och film, gratis och lagligt. En sådan är Musikwebb som drivs av Bibliotekstjänst. Där kan anslutna bibliotek ladda ned och lyssna på över 700 000 låtar.

Omfattande utbud

Gratis film och tv finns bland annat på nya webbtjänsten Joost. Bakom den ligger bland andra svenske Niklas Zennström som startade Skype och Kazaa. Även TV4 och SVT finns numera på Joost.

Den nya musiktjänsten Qtrax bygger på att man tvingas se annonser för att lyssna gratis på musiken. Men den är inte igång fullt ut ännu – enligt ägarna på grund av det stora intresset som tvingar dem att aktivera användare i omgångar.

Störst är utbudet av strömmande musik och film – sådant man kan lyssna eller se på i datorn men inte spara ner på hårddisken. Det är i dag inte olagligt i Sverige.