Kameratest

Små sökare från Sony

TEKNIK

Tio megapixel, optisk sökare, fem gånger optisk zoom, 28 millimeters vidvinkel och en 2,7 tum stor skärm.

Det gör W170 till den hetaste av fem nya modeller i Sonys W-serie.

Ansiktsigenkänning med en extra funktion för att upptäcka leenden, finns i samtliga nya W-kameror. Funktionen D-Range Optimiser är en annan gemensam funktion. Den justerar automatiskt exponering och kontrast för att, som Sony beskriver det: ”ge ett så naturligt resultat som möjligt”. Funktionen kan bli användbar vid till exempel starkt motljus.

Koppla in hdtv:n

Bildstabilisering (inte W110), Iso 3200 och en hd-utgång finns också på de fem kamerorna. Via HD-utgången kan kamerorna kopplas till en hdtv för bildvisning.

För den som är helt ny finns en inbyggd handledare samt ett extra enkelt fotograferingsläge.

Samtliga nya kameror har även fått en riktig sökare. Men det är inga stora sökare vi pratar om. De är riktigt små, men kan ändå vara användbara när det är mörkt eller när det är väldigt ljust.

Skarpare fåglar med ny knapp

Iso 3200, en ny knapp och ett batterigrepp. Det är de viktigaste nyheterna hos Sonys senaste konsumentkamera A200.

Det låter kanske inte som några stora nyheter, men eftersom föregångaren A100 är en bra kamera i grunden behöver inte förändringarna vara radikala för att Sony ska ha en konkurrenskraftig konsumentkamera i sitt stall.

Det finns två klara brister hos föregångaren A100. Brusnivån är kraftigare än hos motsvarande konkurrenter och det låter för mycket om kameran. Vi vet att Sony är medvetna om båda problemen. I och med att Sony visat ett de lärt sig att hantera brus bättre med A700-modellen och att nya A200 får maxiso på 3200. Båda sakerna talar för att A200 ska vara bättre på brus än A100.

Processortekniken kommer från A700. Om autofokussystemet också gör det framgår inte, menkameran ska ha en snabbare autofokusmotor än föregångaren. Även bildstabiliseringen ska ha förbättrats och uppges klara att korrigera skakningar upp till 3,5 exponeirngssteg.

Skärmen har tyvärr inte gått i arv från Sony A700 utan är på 2,7 tum och 230 000 pixlar.

Snabbare autofokus

En ny autofokusknapp ska kunna bredda autofokusens arbetsområde och därför göra det lättare att fokusera på små objekt, exempelvis fåglar.

Förbättringarna ger t ex den infallsrika fotografen möjligheter att snabbare reagera när ett spontant fototillfälle ges. En snabbare autofokus gör att kameran enklare fångar objekt som rör sig. Autofokus-sensorn har en ny motor och en speciell AF-knapp gör att fotografen enkelt kan byta till centrumvägd avståndsinställning, vilket gör det lättare att till exempel fokusera på små objekt.

Batteriet ska klara cirka 750 bilder per laddning.

För vissa kommer säkert batterigreppet VG-B30AM att upplevas som den mest välkomna nyheten. Däremot kommer en del sakna en skärmsökare.

Priset blir cirka 6900 kronor och kameran levereras till svenska butiker under februari.

A300 med vridbar skärmsökare

Det verkar som Sony kommer med en version av nya A200 med en större vinkelbar skärmsökare kallad A300- Vi höjde på ögonbrynen när Sony A200 presenterades i veckan, utan skärmsökare och med blott 2,5-tums skärm. Nu vet vi varför. A200 kommer att kriga i den lägsta prisklassen mot modeller med megapixel.

A300 får större skärm som antagligen har högre upplösning. Dessutom går skärmen att användas som sökare ooch kan vinklas. Det är bra om man exempelvis vill fotografera i hög eller låg vinkel. Antagligen blir inte prisskillnaden mot A200 så stor.

Nyheter

Elin Parmhed, Kamera & Bild

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Kameratest

ÄMNEN I ARTIKELN

Kameratest