Samsung startar priskrig med ny mobil

BARCELONA. Söndag kväll släppte Samsung de nya mobiler som ska ta upp jakten på Iphone X.
Priskrig ska ge extra draghjälp till de nya modellerna.
Nya Galaxy S9 kommer att ligga på drygt 4 000 kronor om du lämnar din gamla mobil i inbyte.

Nya Galaxy S9 och S9+ är de Samsung hoppas ska ge Apples senaste modeller en match. Utöver att det är vassa mobiler, ska priset locka köpare bort från Apple. De som väljer en Galaxy får en tusenlapp i rabatt utöver inbyte av den gamla mobilen, I de flesta fall runt 4 000 kronor ihop.

Även om det blir svårare och svårare för mobiltillverkarna att skapa den där ”wowkänslan” som får kunderna att strömma till butikerna, gjorde Apple ett bra jobb med Iphone X i höstas. Men med ett pris som startar på 10 490 kronor, är det många kunder som drar sig. Trots det sålde Iphone X bra i julhandeln.

Fast Apple sålde färre mobiler än tidigare, tjänade man mer, tack vare den dyra modellen.

Här är modellerna som ska ge Apple en match.
Här är modellerna som ska ge Apple en match.

Rekord i nya mobiler

För Samsungs del slog man rekord i sålda mobiler ett kvartal 2014, med 88,5 miljoner sålda. De siffrorna har man inte varit i närheten av sedan dess och fjärde kvartalet 2017 sålde man 74,1 miljoner mobiler. Och det trots att man rapporterat en god efterfrågan på Note 8 som lanserades i augusti 2017.

Nu tar Samsung nya tag genom att lansera två nya toppmobiler i Galaxy-serien. Galaxy S9 med 5,8-tumsskärm och Galaxy S9+ som har en skärm på 6,2 tum.

Samsung fortsätter satsa på kamerorna som ett konkurrensmedel mot Apple. Den nya dubbelkameran klarar ännu sämre ljus. Den version som kommer att sitta i S9+ har dessutom stöd för tele och vidvinkel. Dessutom satsar Samsung på Super Slow-motion. Upp till 960 fps klarar den nya kameran. Jämfört med Iphone X som stannar på 240 fps.

Kraftig ljudförbättring

Det togs uppskattningsvis 1,2 triljoner bilder under 2017. Och det skickades hela fem miljarder emojis. Apple släppte i samband med Iphone X Animojis som tar bilder av användarens ansikte och använder dem för att få användaren att se ut som en apa, enhörning eller andra tecknade figurer. Det toppar Samsung nu genom det man kallar AR-emojis.

Där kan du göra en avatar av dig själv som sedan kan förses med olika känslor och dina egna ansiktsuttryck och läppsynk för att sedan sändas i väg till alla du vill. Till skillnad mot Apple kan Samsung skicka sina AR-mojis till alla, oavsett om de använder Samsungs mobiler, Iphone eller andra Androidmodeller och Facebook Messenger.

Ljudet är kraftigt förbättrat i de nya modellerna, som också stödjer Dolby Atmos. Ett ljud som får surround att verka mossigt.

Samsung fortsätter också satsa på artificiell intelligens. Mobilen kan översätta språk och menyer och visa kaloriinnehållet i maträtter från bilder tagna med kameran.

Publisert:

LÄS VIDARE