Spela upp med bästa bild

TEKNIK

Stort test av hd-spelare

Den högupplösta revolutionen är här, varsågod att välja sida. Prylportalen har testat det hetaste som finns på marknaden just nu när det kommer till bluray och hd-dvd-spelare och konstaterar att det finns bra alternativ även för de som inte vill offra en halv förmögenhet på ett nytt format.

Den här hösten är speciell. Äntligen har hd-spelarna kommit ner på acceptabla prisnivåer och tekniken mognat så pass mycket att även ”vanliga” konsumenter överväger att ta steget in i den högupplösta världen. I extremfallet behöver man lägga ut så lite som 1500 kronor för en hd-dvd-spelare men det förutsätter att en Xbox 360 redan finns inköpt och klar. Finns ingen Xbox startar prislapparna på drygt 4000 kronor och sträcker sig ända upp till 16000 kronor i vårt test.

Så den eviga frågan: bluray eller hd-dvd? Nej, vi har inget svar idag heller. Mycket talar för bluray men om konsumenterna plötsligt anser att det konkurrerande formatet ger fler fördelar kan det svänga snabbt. Intressant är att både Samsung och LG har nya kombospelare på gång som klarar bägge formaten, kan det var lösningen på det här träliga kriget? Kanske, eller så sveper ett nytt format upp, som hd-vmd eller rena nättjänster, och snor kakan framför näsan på dagens tjurnackade aktörer. Allt detta är än så länge rena spekulationer men förhoppningsvis kommer det att klarna lite under nästa år.

Under testets gång har vi konstaterad att alla apparater i stort sätt ger mycket bra bild så länge det handlar om högupplösta källor. Däremot verkar tillverkarna lägga varierande mängder krut på uppskalning av dvd-material där slutresultatet kan skilja sig en del åt. Om du har en stor samling dvd hemma som fortfarande ska tjänstgöra med den äran gäller det att spelaren även klarar att interpolera upp bilderna utan att addera artefakter och oskärpa. Vår bedömning är att high-end dvd-spelare generellt fortfarande gör det här bättre.

En annan parameter som kan vara värd att tänka på är spelarens laddtider som i sämsta fall kan uppgå till nästan två minuter från start till att filmen sätter igång. Vet man med sig att man är av den otåliga typen bör man nog kolla upp hur det förhåller sig med den här saken för väntetiderna varierar kraftigt.

Bäst i test

Vi utser Playstation 3 till bäst-i-test och motiveringen är ganska given. För samma peng som de billigaste stand-alone spelarna får man dessutom en riktig bra spelkonsol med mediacenterfunktion. Enda plumpen i protokollet är att ljudformatstödet inte är riktigt komplett men i stort kommer ändå ingen av konkurrenterna i närheten av det pris/prestanda-förhållande som PS3 ståtar med.

Är man totalt ointresserad av spel och vill ha en liten smidig enhet i racket ligger Samsung BD-P1400 mycket bra till. Den klarar alla viktiga ljudformat och ligger dessutom väldigt rimligt till i pris.

Är hd-dvd melodin rekommenderar vi Toshiba HD-EP35 som också ligger i teknikens framkant och som dessutom erbjuder mycket bra återgivning av dvd.

Läs fler nyheter från Prylportalen

Andreas Liebert, prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-tester