Jag fick kapitulera för "Fyra bröllop"

TEKNIK

Tävla i bröllop i tv.

Sjukt värre, tänkte jag om den nya seriestarten i TV4.

Redan programinformationen var irriterande när det gäller ”Fyra bröllop”, där  brudar ska betygsätta varandras bröllop. Det förstärker bilden av att ett giftermål inte är en kärleksakt utan en lekstuga för kvinnor, med brudgummarna som en sorts bihang.

Och tävlar inte folk tillräckligt i bröllop i?verkligheten? Mest lyx, flest vänner, snyggast klänning...

Men jag var tvungen att kapitulera. Mycket för att det första bröllopet var så roligt knasigt – brudparet med flera­ dansade in i kyrkan. Och brudparen (ja, även männen får vara med på ett hörn, tack för det) var så ­entusiastiska att det ­inte gick att stå emot. Jag blev till och med lite rörd en kort stund.

Däremot är det tveksamt om programmet håller för fyra vardagskvällar i veckan som det är tänkt.

Alla gör konstiga saker ­ibland. Som jag, när jag ­totalt ointresserad av dansbandsmusik tittade på en dokumentär om Streaplers i SVT1. Att de firat sitt 50-årsjubileum förklarar ­titeln ”Streaplers och evigheten”. Helt klart har de varit mycket mer populära än vad jag förstått.

Programmet byggde främst på intervjuer med bandmedlemmar och inslag från scenen.

En del var riktigt kul, som att se gamla skivomslag och klipp från tidigare decennier. Även vissa anekdoter, som när bandet träffade The Beatles och gick om dem på  ­Tio-i-topp.

Deras otroligt positiva inställning strålade ut genom tv-rutan.

Men det glada blev ytligt efter ett tag. Har det aldrig funnits konflikter eller tristess? De ytterst få tyngre ämnena, som när en medlem gått bort, lyckades beröra. ­Programmet som helhet blev alldeles för klämkäckt.

Tråkigast var ändå utan tvekan – musiken. 

I kväll tittar jag på ”Pluras kök” i – TV3, kul att ­Hanna Hellquist är med.