Köpa eller vänta?

Experterna visar vägen i pryldjungeln

Den gamla videon har börjat käka band. Bilden på tv:n rullar och cd-spelaren hackar.

Är det då läge att köpa nya prylar eller borde man vänta på billigare och bättre?

Aftonbladet har frågat ut experterna Anders Engström och Fredrik Agrén på tidningarna M3 och PC för Alla om vad som är smart och prisvärt att köpa nu - och vad du gör bäst i att vänta med.

KÖP NU

De här prylarna är prisvärda att köpa just nu.

Cd-spelare

Ska du bara spela musik är cd-spelaren ett bra köp, den har funnits länge och en bra kostar runt tusenlappen. Men vill du även se film och lyssna på musik från datorn så varför inte köpa en dvd-spelare som läser både cd-skivor, dvd-skivor och mp3-filer.

Billig tv

Det gammaldags 4:3-formatet kommer inte att kännas lika roligt efter år 2008 då sändningarna ska bli digitala och göras i bredbildsformat. 4:3-formatet kommer då att få en svart ram runt bilden och en del tekniska finesser kan sluta fungera. Det är därför klokt att välja en lite mindre och billigare 4:3-tv nu. Många bra modeller finns för ett par tusenlappar. Men ska du satsa mer pengar på tv-köpet är det bättre att välja en widescreen-tv.

Dvd-spelare

Dvd-spelarna har sjunkit kraftigt i pris de senaste åren samtidigt som funktionerna blivit fler. En bra dvd-spelare går att få för runt en tusenlapp i dag. Här är det köpläge som gäller.

Videokamera

I dag finns två typer av videokameror - vanliga analoga och de nya digitala. Priserna på de traditionella analoga videokamerorna är i botten vilket gör att du får en bra kamera för ett par tusenlappar. Där är det verkligen köpläge.

PC - stationär och bärbar

Priserna på kompletta paket har stabiliserats och du får i dag ett hyggligt paket från 6 000 kronor. Ett riktigt bra paket kostar runt 10 000 kronor. Den speltokige behöver dock fortfarande lägga på ytterligare tusenlappar, eftersom dagens spel kräver starkare hårdvara. Vad gäller bärbara får du en medelbra modell för runt 15 000 kronor. Vill du ha en lite kraftfullare hamnar du runt 25 000 och uppåt.

Handdator

En relativt mogen produkt men som fortfarande är ganska dyr - runt 3 000 kronor. I stort är funktionaliteten jämförbar med "vanliga" datorer. Du kan skriva brev, planera veckan - och spela spel. Priserna sjunker stadigt men störtdyker inte.

Skrivare

Alltid köpläge numera, vilket gäller även fotoskrivare. Billiga färgskrivare får du för någon tusenlapp. Men se upp med bläckkostnaden! Välj ett märke där bläckpatronerna är billiga. För bättre utskrifter (och lägre kostnad per utskrift) finns nu färglaserskrivare för under 10 000 kronor.

Mobiltelefon

Priserna nära nog i botten - och med rätt abonnemang får du telefonluren subventionerad till runt kronan. Men räkna på totalpriset! Hur mycket kostar telefonen inklusive det du förbinder dig till i månadskostnad? Är du allergisk mot klumpiga telefoner bör du avvakta med att köpa just en 3G-mobil. Smidigare modeller med bättre batteritid är att vänta.

MP3-spelare

Priserna är någorlunda stabila, runt tusenlappen. Det som händer nu är att du för samma slant får mer och mer minne, det vill säga får plats med mer och mer musik i din lilla musikmaskin. Se upp med alltför enkla modeller. Och se till att hörlurarna håller hyfsad kvalitet. Provspela innan du köper - eller kräv öppet köp!

En spelare med 256 megabyte minne rymmer ungefär fyra timmars musik.

KANSKE

De här prylarna är på väg ner i pris. Vänta om du kan.

Liten flatskärms-tv

De stora skärmarna kostar en förmögenhet men en mindre skärm kan man få för under 10 000 kronor.

Det är fortfarande mycket pengar i förhållande till den bildkvalitet man får.

Men platta skärmar ser onekligen rätt lyxiga ut och en mindre skärm är i detta läget ett bättre köp än en stor. För samtliga flata skärmar gäller att de snart blir både billigare och bättre.

Digital videokamera

De digitala videokamerorna fortsätter att utvecklas och här är priserna fortfarande på väg ned. En vettig digital videokamera (dv-kamera) kostar över 10 000 kronor.

Digital kompaktkamera

Fortfarande dyra i förhållande till traditionella kameror. Men även här är priserna kraftigt på väg ned, och en helt okej kamera kostar nu runt 3 000 kronor. Fördelen med digitalkamera är givetvis att du slipper dyra framkallningskostnader.

Behöver du en kamera nu är digitalkameran inget dåligt köp, men priserna kommer att sjunka ytterligare.

Hemmabioanläggning

Även här är priserna fortfarande på väg ned, och är det inte bråttom kan du lika gärna vänta något år.

Digital spegelreflexkamera

Den billigaste kostar cirka 10 000 kronor. Hög kvalitet - men nödvändig endast för den kräsne eller för proffsfotografering.

Priserna är på väg ned och funktionerna utvecklas.

VÄNTA

De här prylarna är för dyra eller på väg ut

> Dyr bildrörs-tv

Priset på en lyxigare bildrörs-tv kommer troligen inte att sjunka. Den kommer inte heller att få bättre kvalitet. Men är det en riktigt bra lyxig tv för framtiden du ska köpa är rådet ändå att vänta. De smidiga platta skärmarna kommer snabbt att sjunka i pris och har snart en lika bra bildkvalitet som bildrörsmodellerna.

Stor flatskärms-tv

De flotta platta skärmarna kommer att bli avsevärt mycket billigare under de närmsta åren. Tillverkningsvolymerna har ökat kraftigt och många nya märken poppar upp på marknaden.

Än så länge är bildkvaliteten sämre än på bildrörs-tv men även där kommer det att hända grejer inom kort. Tekniken förbättras hela tiden och snart finns platta skärmar med bra bild till ett förhoppningsvis kraftigt sänkt pris.

Dab-radio

Senare i år kommer digitalradiokommittén med ett nytt förslag om den digitala radions framtid. Ett tips är att vänta med Dab-radioköpet tills du vet om du kan lyssna där du bor.

Hårddiskvideo

Ny teknik som är ganska oprövad. Priserna är på väg att sjunka och funktionaliteten är under utveckling.

Inspelningsbar dvd

Den inspelningsbara dvd-spelaren ersätter på allvar videon. Men för tillfället får du betala många extra tusenlappar för inspelningsfunktionen. Köp hellre en billig vanlig dvd-spelare och avvakta med den inspelningsbara. Inom ett år eller två kommer priserna på inspelningsbara dvd-spelare att sjunka, precis som de gjort på enklare dvd-spelare. Även de inspelningsbara dvd-spelarna med inbyggd hårddisk kommer att minska i pris.

Karolina Vikingsson

Publisert:

Ämnen i artikeln