Mobiltelefoni

Nu kan alla få varningar i telefonen

Av: 

TT

Sedan den 7 juni har alla operatörer anslutit sig till det nya systemet som gör det möjligt att skicka ut varningar till alla mobiltelefoner som befinner sig inom ett nytt område.
Sedan den 7 juni har alla operatörer anslutit sig till det nya systemet som gör det möjligt att skicka ut varningar till alla mobiltelefoner som befinner sig inom ett nytt område.

TEKNIK

Efter att de sista mobiloperatörerna anslutit sig till det nya systemet, som gör det möjligt att skicka sms med Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), kan alla i Sverige nu få varningsmeddelande i mobiltelefonen.

Från och med den 7 juni är alla operatörer anslutna till det nya systemet vilket innebär att alla som befinner sig inom ett visst område kommer att få aktuella varningar till sina mobiltelefoner, skriver SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Det kan till exempel handla om meddelanden som varnar för bränder, olyckor eller attentat. Att kunna nå mobiltelefoner som befinner sig inom ett särskilt område blev möjligt genom en lagändring som trädde i kraft den 1 juli förra året men det är inte förrän nu som alla operatörer i landet anslutits.

– Processen har dragit ut lite på tiden men nu är de sista operatörerna anslutna, säger Mathilda Jansson, presstalesperson på SOS Alarm.

Men det här innebär inte slutet för utomhusalarmet Hesa Fredrik eller möjligheten att gå ut med varningar via till exempel radio eller tv.

– Den som begär ett VMA, som till exempel räddningstjänsten eller kommunen, kan nu välja hur man vill att varningen ska gå ut. Om man till exempel vill att larmet går ut genom utomhusalarmet Hesa Fredrik, varningsmeddelande till mobiltelefoner eller om meddelandet bara ska gå ut i radio och så vidare, säger Mathilda Jansson.

Fakta

Sedan en lagändring den 1 juli 2017 har SOS Alarm laglig möjlighet att skicka ut SMS:et till dem som befinner sig i ett visst område, istället för att som tidigare, bara kunna skicka till telefoner registrerade på en adress i det aktuella området. Från och med den 7 juni 2018 är alla svenska mobiloperatörer anslutna till tjänsten, där positionen bestäms genom att mobiloperatörerna förmedlar vilka mobiltelefoner som är uppkopplade mot vissa mobilmaster vid en given tidpunkt. Informationen sparas inte på SOS Alarm och får inte användas i andra syften.

Tekniken för lokationsbaserade varningar, LBAS (Location Based Alerting System), är en lösning som gör det möjligt att varna människor i ett specifikt geografiskt definierat område på ett snabbt och effektivt sätt. Alla mobiltelefoner som befinner sig inom det angivna området varnas med hjälp av information om exakt position från mobilnätet. LBAS gör dynamiska varneingar i realtid till verklighet.

Källa: SOS Alarm

Publisert:

LÄS VIDARE

Kim och Trump möts vid gammalt piratnäste

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni

SOS Alarm