Världens första bluray-kamera

TEKNIK

Hitachi har nu visat upp världens första videokamera med inspelning på bluray.

Inspelningen sker på bluray-skiva och dessutom finns en modell där inspelningen också är möjlig på hårddisk.

Foto: Kameran finns i två utföranden, med och utan hårddisk.

Redan om fyra veckor startar försäljningen av bluray-videokameran i Japan. Samma dag kommer vi att få möjlighet att se den på IFA-mässan i Berlin. Hitachi blir först ut i världen med en sådan produkt.

Försäljningen i Europa räknas komma igång senare under hösten, på Hitachi i Sverige är man dock osäker på exakt när försäljningen startar i Sverige.

Egentligen är det två olika modeller som nu släpps, den ena har en hårddisk på 30 GB och dessutom möjlighet att spela in på bluray skiva. Den andra modellen har ingen hårddisk utan bara möjlighet att spela in direkt på skivan. I båda fallen handlar det om full hd-upplösning, 1920x1080 pixlar.

Små skivor

Inspelningen sker på bluray skivor som är 8 centimeter i diameter, med andra ord något mindre än en vanlig bluray- skiva som mäter 12 centimeter i diameter. Totalt ryms det en timmes inspelning på en sådan bluray skiva, enligt Hitachi.

När det gäller hybridkameran som har både skiva och hårddisk så klarar hårddisken på 30 GB upp till fyra timmars inspelning. Sedan är det enkelt att spela av från hårddisken till skivan.

Trots att det handlar om ny teknik som stoppas in i en videokamera så kan vi konstatera att kameran ändå är hyfsat liten i formatet. Vikten är dock rätt hög, 705 gram och storleken är 80x87x165 mm.

Niclas Lidsröm , Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM

Kameratest