Chockökning av nätbedrägerier

TEKNIK

Nära dubbelt så många phishingmejl 2006

Foto: Allt fler faller för nätets frestelser och blir offer för bedragare.

Antalet bedrägeriförsök på nätet ökar kraftigt.

Spam ökar med 274 procent och phishingmail med 81 procent.

- Vi ser en ökning både i Sverige och globalt, säger Jonas Thambert på Sveriges IT-incidentcentrum.

Enligt en undersökning som IT-säkerhetsföretaget Sonicwall gjort ökade antalet oönskade mejl med 274 procent under 2006. Och antalet phishingmejl ökade med 81 procent enligt statistik från företaget Symantec. Allt fler utsätts för bedrägeriförsök på Internet.

- Bedrägerierna blir mer konstanta och allt mer sofistikerade. Bedragarna har förfinat sina metoder, säger Jonas Thambert.

Och av allt att döma kommer bedrägeriförsöken bli fler och fler i framtiden.

- Vi tror att det här kommer att öka ytterligare, säger Jonas Thambert.

Pokersajter utsatta

Bedragarna siktar ofta in sig på försäkringsinstitut, pokersajter och banker. I Sverige är Nordea utsatt och senast under natten till tisdagen utsattes banken för nya phishingförsök.

- De börjar lära sig av sina misstag. Den dåliga svenskan slipas till och blir bättre, vilket innebär att allt fler går på det, säger Jonas Thambert.

Enligt statistik från Gartner Group fyrdubblades intäkterna från bedrägerier under 2006, från ungefär 1 800 kronor till cirka 8 600 kronor per offer.

- De som sysslar med phishing märker att det är billigt och att man kan tjäna bra pengar på det. Istället för att göra reklam för Viagra skickar man ut spam, säger Per Hellqvist på Symantec.

De som vill börja med phishing kan helt enkelt skaffa sig ett kit och sätta igång.

Polisanmälningarna ökar

- Om vi tar deluxe-varianten så kanske det kostar 300 dollar för ett färdigt kit, och så hyr man in 1 000 datorer som skickar ut spam under en vecka för 100 dollar, säger Per Hellqvist.

Även polisen har märkt av de ökade attackerna.

- Vi har varit förskonade tidigare men det har ökat. Under hösten och vintern har vi fått in bedrägerianmälningar i massor, säger Stig Sandberg vid Citypolisen.

- Från att ha varit noll har det varit en jäkla ökning, säger han.

Fakta: phishing

David Nannini Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer