Fota in det nya året

TEKNIK

Så blir du nyårsfestens stjärnfotograf

Foto: Med rätt tajming och naturligt ljus fångar du feststämningen.

Blir dina festbilder tråkiga? Vi ger dig de bästa fototipsen inför nyårsfesten.

Foto: Vill du fota de fina fyrverkerierna hjälper inga blixtar i världen. Så det gäller att hålla kameran stadigt.

Glädje, energi, stämning och vänner är några saker som gör både en fest och bild bra. Därför ska du koncentrera dig på att fånga det.

1. Ta inte med allt

Att försöka få med allt är ett säkert sätt att döda en bild. Du kan ta en minnesbild med alla kring bordet, men för att få riktigt bra bilder ska du koncentrera dig. Ett glatt ansikte, två lyckliga kompisar och två skålande champagneglas. Skala helt enkelt bort det tråkiga.

2. Lek och våga chansa

Ta inte fotograferingen så allvarligt. Alla bilder behöver inte bli bra. Det är ju bara att radera de dåliga. Lek med kamera och låt andra också leka.

3. Fånga ögonblicket

Hur många bilder har du inte sett med folk som ler rakt in i kameran. Spontana bilder blir ofta bättre och mer naturliga.

Försök fånga ögonblick, när någon dansar intill stereon, när det sminkas på toa, förberedelserna i köket och var beredd när det uppstår olika situationer. Tänk att du gör ett reportage om festen.

När du väntar ut rätt tillfälle kan du snabba upp kameran genom att fokusera i förväg och hålla avtryckaren nere halvvägs.

4. Gå på känsla

Strunta i vad bilden föreställer, gå på känsla istället. Snyggt ljus, härligt skratt eller skön pose - känsla i bilden kan vara så mycket. Och det behöver inte svara helt skarpt. Även lite skakiga eller suddiga bilder kan vara sköna.

5. Stäng av blixten

Blixtljus är en riktig stämningsdödare. På i stort sett alla kameror kan stänga av blixten. Då kan du fånga det snygga stämningsljuset, men du kanske måste ta stöd mot en dörrkarm för att hålla kameran stilla.

6. Sätt på blixten

Kombinationen av blixt och befintligt ljus kan blir riktigt läckert. Blixten fryser det som är nära kamera och det som är längre bort blir suddigare. Med den här tekniken fångar du både ögonblicket och stämningen på en gång.

Hur du ställer in kameran varierar beroende på modell. På en del modeller finns ett programläge för nattfoto med blixt. Det kan också finnas ett blixtläge som kallas ”slow”.

På systemkameror kan du ställa kamerans programratt på A eller AV och välja största bländare (lägsta bländartal). På vissa modeller måste du också ställa in ”slow sync”.

Öva på detta innan festen.

7. Så fotar du fyrverkerier

Du har ingen nytta av blixten om du ska fota fyrverkerier, så stäng av blixten och ta stöd med kameran mot en bänk, sten, gatlykta eller något annat stadigt. Världen är full av stativ.

Ställ in skärpan mot något långt bort genom att hålla nere avtryckaren halvvägs till strax innan fyrverkerierna briserar.

Magnus Fröderberg, Kamera & Bild